Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 7. juli 2013 kl 19.30 Dokusommer: Babyverden

Store kontraster i babyverden


Den franske filmskaperen Thomas Balmès viser ett år sett gjennom livet til fire babyer fra hele verden. De lever i Mongolia, Namibia, San Francisco og Tokyo.

Filmen er uten kommentar. Som seer går vi tett innpå spedbarnas utvikling, enten det dreier seg om de de første skritt, å spise på egen hånd eller søskenrivalisering.

En landsby i Namibia
Ponijao blir født i en namibisk landsby. For den vesle jenta kan det av og til være tøft å ha en storebror. Livet leves stort sett utendørs, og det er her hun får sin oppdragelse og viten fra, enten hun tar et gjørmebad eller leker med familiehunden. Noen milepæler, som å ta sine første skritt, er felles for alle kulturer, men Ponijao er den eneste babyen som tidlig må lære å balansere en hermetikkbok på hodet.

På de mongolske steppene
For den nyfødte mongolske guttungen Bayarjagal er ting annerledes. I morens armer blir han fraktet fra sykehuset på farens motorsykkel. De første fire ukene tilbringes inne i familiens hytte. Der blir han kjent med hanen, som stadig legger seg oppi sengen hans, og familiens geit, som drikker av badevannet. Etter hvert som Bayarjagal blir eldre, må han konsentrere seg om ikke å bli tråkket ned av kuene – for de har vent seg til å vandre i nærheten av gutten.

Storbyens barn
I San Francisco lærer Hattie om omverdenen på en mindre spontan måte. Faren er filmskaper og moren universitetsprofessor. De går regelmessig til timer med andre foreldre som også vil lære å knytte bånd til sine barn.

Maris tilværelse er ganske lik i den japanske hovedstaden, Tokyo. Og som så mange andre barn i den industrialiserte verden, er hun mye av tiden omringet av leker.

Thomas Balmès sluttet å filme da barna nådde en alder hvor de var klar over at kameraene var til stede. For ham handlet det om å fange øyeblikkene da barna viste glede i selvutvikling og nye oppdagelser.

Amerikansk dokumentar (2010)
Originaltittel: Babies
Produsert av: Focus Features
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 23 04 93 75, mobil: 414 14 653
TV-seere kan henvende seg til Publikumsservice, tlf: 815 65 900.