Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. september 2003 kl 22.20 Historien om reggae

Fra Jamaica til verden

Bob Marley – kongen av reggae. (Foto: Scanpix)
Bob Marley – kongen av reggae. (Foto: Scanpix)
Med sin helt unike personlighet har reggae-musikken erobret verden, og fått flere generasjoner til å gynge med i rytmene. Musikken på Jamiaca var, og er den dag i dag, en fullstendig urban folkemusikk – usensurert, uten opphavsrettigheter og utemmet.

Den 6. august 1962 kastet Jamaica av seg det britiske åket, og det fins neppe noen bedre måte å feire 40 års uavhengighet på enn å se på nasjonens musikk fra 1960-årene og fram til i dag. Jamaicanske rytmer, fra ska til dansehaller, har hatt en viktig innflytelse på vestlig musikk og kultur.

Etter 1962 blomstret optimismen på Jamaica. Edward Saega var den gang plateprodusent, senere statsminister, og han ledet utviklingen av ska ut fra amerikansk rhythm & blues til å bli en rendyrket jamaicansk musikkform. Musikken ble raskt et protestforum, fordi både lydsystemene og studioene var dominert av folk fra gettoen. Bunny Wailer forteller hvordan han og med-wailerne, Bob Marley og Peter Tosh, begynte å skrive sanger med skarpe sosiale kommentarer.

Ska ankom USA fra to retninger: Immigranter fra Jamaica importerte lydsystem-kultur og dansetradisjoner, mens den offisielle delen sendte en ska-delegasjon, komplett med Miss World for å demonstrere dansen, til New York-dagene i 1964. Flere plateprodusenter ga ut album med ska-musikk. Men til tross for alt dette slo ikke musikken an. Det kom ingen oppfølger til Millie Smalls store suksess "My Boy Lollipop".

Rock-musikken fikk stadig større og større innpass på dansegulvet på Jamiaca den hete sommeren 1966. Ska var for masete, den klassiske, amerikanske måten å synge på slo bedre an. Selv om disse kjærlighetssangene var populære på dansegulvet, var det uavhengighetens bakrus som regjerte i gatene. Tenåringsgjenger – "the rude boys" – terroriserte gettoen. Prince Buster og Jimmy Cliff var veldig anti "rude boys". Bob Marley, Bunny Wailer og Peter Tosh var derimot "rude boys" selv, og står bak flere av de mest minneverdige "rude boys"-sangene.

Del to av "Historien om reggae" kommer neste fredag på NRK2.

Britisk produksjon fra BBC
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 784 83