Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 29. oktober 2004 kl 22.15 Europeiske røtter: Volendam - verdensberømt i Nederland

Volendam synger

Jan Smit, ung og populær sanger fra Volendam i Nederland. (Foto: EBU)
Jan Smit, ung og populær sanger fra Volendam i Nederland. (Foto: EBU)
Fiskerlandsbyen Volendam ligger et par mil fra Amsterdam og er et musikalsk kraftsenter.

For nederlenderne er Volendam et begrep når det gjelder populærmusikk. Den formelig strømmer ut fra byens klasserom, gamlehjem, kirker, klubber, puber og folks stuer. Det burde derfor ikke komme som noen overraskelse at mye av Nederlands mest suksessfulle populærmusikk er kommet fra Volendam.

Katte-sang
En av musikkgruppene vi skal stifte bekjentskap med, er The Cats, Nederlands mest berømte popgruppe på 70-tallet, og selvfølgelig fra Volendam. I dag er deres hit "One Way Wind" identisk med Volendams "soundtrack", og dette er også gruppens største internasjonale hit.

Vi møter dessuten Jan Smit (18), en Volendam-artist med et navn også i Tyskland, og som hadde en rekke hits allerede mens han var barnestjerne.

De navnløse
BZN står for "De navnløse" på nederlandsk, og de er på mange måter nederlendernes svar på ABBA selv om sangene lyder umiskjennelig volendamsk. Bandet har en lang historie og har holdt på siden 1966.

Mer om serien
I regi av Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) er ti nasjoner representert med hver sin dokumentar om musikk som er karakteristisk for disse landene i dag. Bidragene fra Bosnia, Finland, Hellas, Nederland, Norge, Storbritannia, Sverige, Sveits, Tsjekkia og Ungarn er verken folkloristiske eller nostalgiske, men gir oss lokal musikk med global appell.

Dokumentarserie fra EBU (2004)
Originaltittel: European Roots, Part 1 and 2
Prosjektleder, Norge: Arild Erikstad
Produsert av: EBU / The European Broadcasting Union
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57LENKER
  • Les mer