Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 1. mars 2000 kl 22.00 Vi som ventet på 90-tallet

Vi som ventet på 90-tallet (ttv)

NRK1 onsdag 1. mars kl 22.00
Vi som ventet på 90-tallet (1:3)

Vi venter fortsatt...

90-tallet skulle bli miljøtiåret, alternativ musikk og uavhengig film skulle knuse underholdningsindustrien, og med digital teknologi skulle folk selv få bestemme hva de ville se på tv. I løpet av tre programmer forsøker dokumentaristene Hanne Myren og Jacob Risdal Otnes å finne ut hvor det ble av de idealene som preget de første årene av det tiåret vi akkurat har gått ut av.

Ting folk hadde vært opptatt av på slutten av 80-tallet tvang seg plutselig opp fra undergrunnen og fram i lyset. Ingen politikere kunne overse miljøproblemene lenger, den teite listepopen ble erstattet av musikk som hadde sine røtter i pønken, og de overlessete blockbusterfilmene tok intelligente lavbudsjettfilmer innersvingen på. En ny generasjon mente de var mange nok til at samfunnet måtte innfinne seg med at de forkastet de tingene som forrige generasjon hadde servert som sannheter til da.

På toppen av det hele dukket datateknologien opp, et felt ungdom skjønte mye mer av enn de voksne, og som de kunne dominere. Plutselig ble det billig og enkelt å lage musikk hjemme, hvem som helst kunne lage en plakat eller et blad som kunne sendes rett til trykking. Det var ikke lenger nødvendig å spørre noen om lov til å uttrykke seg, og med Internett kom muligheten til å distribuere egne ideer til likesinnede i hele verden, uten å gå via et forlag eller plateselskap.

Hvor ble det av frihetsånden?
Hva skjedde med denne frihetsånden i årene som har gått? \"Alternativ\" og \"independent\" er blitt sjangerbetegnelser på linje med romantisk komedie eller disco. De store mediekonsernene dominerer både musikk, film og nettet. Det er de som tjener pengene folk bruker på smale filmer og sær musikk. De fleste gidder knapt nok å sortere glass og papir, klimaproblemet er det bare politikere og miljøorganisasjoner som er opptatt av.

- Den moderne markedsliberalismen er utrolig flink til å ta opp i seg motstand og ufarliggjøre den. Verdiene fra slutten av 80-tallet, frihet, uavhengighet og bevissthet, er det bare Nike, Diesel og Benetton som forsøker å kommunisere. Vi følte oss litt teite da vi begynte å tenke på i hvilken grad vi var blitt en del av dette systemet, og hvor få motforestillinger de fleste har mot det. Dokumentarene er et forsøk på å finne ut hvor vi mistet grepet, hva det var som gikk galt, sier programskaperne Hanne Myren og Jacob Risdal Otnes.

NRK1 onsdag kl 22.00

Billedtekst
Hva ventet vi egentlig på? Hanne Myren og Jacob Risdal Otnes har sett tilbake på 90- tallet (Foto: Even Westvang)

Ved Hanne Myren og Jacob Risdal Otnes, Medieoperatørene as

Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83