Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. juli 2005 kl 19.30 Perspektiv: Det viktigste er ikke å vinne, men å slå svenskene

Gjelder denne gamle sannheten fortsatt?

Eyvind Solås ser på svenskekampen med stor humor (Foto: Ole Kaland, NRK)
Eyvind Solås ser på svenskekampen med stor humor (Foto: Ole Kaland, NRK)
Det gjør den selvsagt i fotball, men hver eneste sportsgren har sine egne ambisjoner om nettopp å slå svenskene. I 1985 ble det til og med arrangert en hel landskamp i friidrett hvor mottoet var: "Slå svensken".

Eyvind Solås ble kjent for sitt mangfoldige rolleregister som "den norskeste av nordmenn". I programmet møter vi mange av rollefigurene igjen, de viser oss vei gjenom svenskekampen, for det er viktig å slå Sverige i fotball, håndball, ski, skøyter – og ikke minst i Grand Prix! Årets Eurovision Song Contest oppfylte sånn sett alle våre drømmer.

Storebror?
Har alle land en nabo som det er viktig å slå i noe? I friidrett for eksempel har svenskene det samme forholdet til finnene som vi har til svenskene.

Storebrorkomplekset er det sagt mye om, og Jämtland og Härjedalen er svarte flekker i nordmenns historie. Og mange oppfatter svenskene som at de tror de er litt bedre – og rikere – enn oss. Men det var vi som fant oljen.

Kanskje tar det nye 100 år før vi slutter å kommentere sport og andre felles begivenheter som om det viktigste var å slå svenskene. Imens får vi håpe vi bevarer det som visstnok er en særnorsk kvalitet: evnen til å le av oss selv.

Arkivbasert dokumentar fra Perspektiv-redaksjonen, Faktaavdelingen
Programansvarlig: Stein Wien, tlf: 92 83 19 07
Prosjektleder: Sissel Helle Birkelund, tlf: 99 59 77 83
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78