Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. oktober 2000 kl 22.00 Brennpunkt: Urtegata 12

Brennpunkt: Urtegata 12


NRK1 tirsdag 3. oktober kl 22.00
Brennpunkt: Urtegata 12

Billige utleieboliger - en sagablott?

Markerer årtusenskiftet slutten på billige utleieboliger? Hva skjer med mennesker som må ut på markedet der krona rår? Spørsmålet stilles i kveldens Brennpunkt som tar oss med til den gamle arbeiderboligen Urtegata 12 på Oslos østkant.

I nesten ett og et halvt år har Brennpunkt-redaksjonen fulgt hverdagslivet i Urtegata 12. Den gamle arbeiderboligen fra 1875 er fylt med historie og tradisjon, men står nå for fall.

En unik stemning har hersket over strøket - middager ble båret over vindusterskelen i første etasje og rett ut i gården. Praten gikk livlig. Men beboerne var klar over at denne paradisiske tilstanden begrenset seg selv. For en eller annen gang, den dagen Plan- og bygningsetaten sa ja til rivetillatelse, med Byantikvarens velsignelse, ville det bli slutt på stemningen og atmosfæren i arbeiderboligene som så lenge har vært en del av Oslos historie. Historien til beboerne i Urtegata 12 handler om identitet, om røtter og ganske enkelt om å flytte fra noe en har vendt seg til.

Hva skjer når beboerne må ut i et marked hvor leieutgiftene er dobbelt så høye?

- Leieprisene kommer bare til å øke mer og mer. Rimelige utleieboliger er snart historie. Myndighetene har vært klar over denne utviklingen, sier leder i Leieboerforeningen, Lars Aasen, til Dagbladet 22. september i år.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Programskaper Maria Konow Lund, tlf: 23 04 90 97
Redaktør Alf R. Jacobsen (www.nrk.no/brennpunkt)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilder
Gerd Greaker har bodd på Grønland i Oslo i 50 år. Hun har sett miljøet forandre seg fra et typisk arbeiderstrøk til i dag et fargerikt område med hovedvekt på innvandrere. Det eneste som står igjen av miljøet slik hun husker det, er gården hun har bodd i i 32 år: Urtegata 12.
(NRK-foto: Ole Kaland)

Kjell er en av beboerne fra Urtegata 12 vi møter i kveldens Brennpunkt. (NRK-foto: Ole Kaland)