Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 26. september 2004 kl 20.45 Dyre vaner: Diamanter

Diamanter til begjær og besvær

Dette diamanthalsbåndet koster ca 15 millioner kroner. Ingenting for hvermansen, med andre ord. (Foto: Torkjell Berulfsen,NRK)
Dette diamanthalsbåndet koster ca 15 millioner kroner. Ingenting for hvermansen, med andre ord. (Foto: Torkjell Berulfsen,NRK)
Et munnhell hevder at "Diamanter er en kvinnes beste venn". Det er i beste fall bare delvis riktig. Torkjell Berulfsen forteller om lykkelige og mindre lykkelige bekjentskaper med det krystalliserte karbonet.

La oss først ta et eksempel på en lykkelig historie: Da filmdivaen par excellence, Elizabeth Taylor, en gang satt og kjedet seg under en mellomlanding på en flyplass i Paris, fikk hun en lys idé. Hva med litt diamantshopping?

Et par telefonsamtaler senere hadde representanter for det svært eksklusive juvelerfirmaet Cartier pakket utvalgte godbiter fra sitt sortiment og satt kursen for transitthallen på Charles de Gaulle-flyplassen. Den velbeslåtte skuespilleren var ikke snauere enn at hun etter imponerende kort betenkningstid bladde opp tilstrekkelig med sedler til at hun kunne kalle den hjerteformede Koh-i Noor-diamanten for sin.

Farlig vakker
"Hope"-diamanten er ingen lykkesten. Det er skrevet flere bøker og artikler om alle forbannelsene og ulykkene som etter sigende rammer eierne av den forførende blå diamanten. Den har hengt rundt halsen på flere prominenser: Etter å ha blitt hentet fra India til Frankrike gikk den i arv fra Ludvig den 14. til Ludvig den 15., til Ludvig den 16. Sistnevnte mistet både hodet og diamanten under den franske revolusjon.

Noen år senere dukket diamanten opp i England der kong George den 4. hadde den en kort stund. Senere skiftet den flere eiere i løpet av kort tid. I 1910 tilhørte den nyss nevnte Pierre Cartier. Han ville gjerne selge den, og etter en lengre periode med overtalelser ble den kjøpt av den diamantgale Evalyn Walsh McLean, som allerede var en av Cartiers beste kunder.

Man kan ikke si at lykken stod henne bi etter at diamanten ble hennes: Sønnen døde i en bilulykke, mannen stakk av med en annen kvinne, men endte senere sitt liv på sanatorium etter å ha blitt alkoholiker. Familieformuen forsvant, og noen år senere døde datteren av en overdose. I dag er diamanten forvart hos The Smithsonian Institution.

Slepen teknikk
I tillegg blir det et eksklusivt møte med Gabi Tolkowski i kveldens program. Dette er mannen som har slipt to av verdens seks største diamanter, og han vet mer om edelstener enn de fleste.

Om serien
Det finnes nesten ingen grenser for hva mennesker er villig til å gjøre for å bli penest, lukte best, kjøre raskest eller spise mest mulig eksklusivt – kort sagt imponere andre og seg selv. Gjennom historien har både konge og menigmann strukket seg til det ytterste for å bruse med fjøra innen forskjellige felter.

Forfengeligheten og markering koster, ikke bare i rene penger, men også på det menneskelige plan. En imponerende fasade er det som teller. I løpet av programmene ser Torkjell Berulfsen på hva folk har unt seg innen skjønnhet, moter, gastronomi, transport, arkitektur og diamanter.

Det er enkeltpersoner og deres sære påfunn eller geniale ideer som står i sentrum. Noen av dem var bare forfengelige, som Marilyn Monroe. Hun elsket parfymen Chanel 5 og gjorde den verdensberømt. Andre var eksentriske, som mediemilliardæren William Randolph Hearst, som filmen Citizen Kane er bygget på. Atter andre var sprøyte gale, som Ludwig 2. av Bayern. Han stolte ikke på andre enn hesten sin, som han forøvrig hadde flere intime middager med i sin kunstige dryppsteinsgrotte til toner av Wagner.

Egenprodusert dokumentarprogram fra NRK Kultur (2004)
Programleder: Torkjell Berulfsen
Prosjektleder: Siw Winther, 93 08 53 22
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, 23 04 98 41/92 01 55 79,