Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 22. november 2012 kl 20.25 Astronomisk helaften

Astronomisk maratonsending


I kveld fyller Astronomisk helaften tv-ruta i hele seks timer. Vi starter med en over to timer lang direktesending fra en hangar på Værnes, følger på med en dokumentar om Curiosity og NASAs oppdrag på Mars, før science fiction filmen "The Fifth Element" tar over. Tilbakeblikk på de siste 50 årene i verdensrommet avslutter kvelden.

Direktesendingen fra Værnes starter på NRK1 kl 19.45, og går over på NRK2 kl 20.25. Resten av Astronomiske helaften foregår på NRK2.

Mars – når Jorda blir ubeboelig?
For romfartsindustrien er mennesker på Mars det neste store målet. Mars er også den mest aktuelle planeten å dra til hvis Jorda skulle bli ubeboelig. Reisen tar halvannet år, og forholdene er tøffe.

Trusselen er ikke en fjern framtid, planeten vår er stadig truet. I januar 2019 passerer asteroiden 2002NT7 farlig nær Jorda, og inntil nylig ble det regnet for sannsynlig at den ville treffe oss.

I hangaren
I direktesendingen fra hangaren på Værnes ser vi nærmere på hvor nært forestående en ferd til Mars kan være, og hva som egentlig skal til for at mennesker skal overleve utenfor Jorda. Hvem får være med? Trenger vi bare de unge og smarte, de som har de beste genene, eller er det andre kriterier som gjelder når den første kolonien på Mars skal etableres?

Astronauten Rex Walheim var med "Atlantis" på den aller siste turen med en romferge opp i verdensrommet. Han forteller om denne historiske ferden, om vektløsheten, trangboddheten og ikke minst om alle de 36 timene han har hatt i "space walk".

Rex Walheim er en av de som har oppholdt seg lengst ute i det frie rommet, og han forteller begeistret om det fantastiske utsynet ned mot Jorda.

Hvem bygger det beste Mars-kjøretøyet? Programlederne Solveig og Per Olav har satt hver sin gruppe NTNU-studenter på jobben med å utvikle og bygge spesialdesignete Mars-fartøy. Kjøretøyene skal ikke bare kjøre om kapp, de skal også kunne utforske overflaten de kjører på. Konkurransen er hard, det står både prestisje og studiepoeng på spill.

Hvor trangt orker vi å ha det, og hva blir vi utsatt for? I vår egen Mars-container skal to lag som er funnet verdige til å bli sendt til Mars, tilbringe tid sammen og samtidig løse både morsomme og ubehagelige utfordringer knyttet til tilværelsen i verdensrommet.

Gjester og konkurranse
Psykologen Gro Mjeldheim Sandal jobbet med det virkelige Mars500 prosjektet, og kommer for å fortelle hva de lærte av å stenge seks menn inne i over 500 dager da de simulerte en Mars-reise.

Seerne skal også få brynt seg på konkurranser. I Viggo Valles romlabyrinter kan de teste sine kunnskaper om verdensrommet, og noen heldige vinner premier.

Blant gjestene i hangaren på Værnes finner vi Eirik Newth, Hans Amundsen og Cecilie Skog. Alle har fra hvert sitt ståsted erfaring med hva som kan bli avgjørende for å klare en Mars-tur.

Programledere er Per Olav Alvestad, Solveig Hareide og Selda Ekiz.

Egenproduksjon
Prosjektleder: Sissel Wik
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf: 414 14 653/23 04 93 75
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900