Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. juli 2005 kl 19.55 Gastronomi: Smak og snobberi

En fabelaktig reise i matens verden

Vinekspert Geir Salvesen er ikke enig med programleder Henry Notakers valg av champagne (Foto: Per Jordal)
Vinekspert Geir Salvesen er ikke enig med programleder Henry Notakers valg av champagne (Foto: Per Jordal)
NRKs matserie i seks deler, "Gastronomi", er en fabelaktig reise i matens verden og i matens historie. Programlederen Henry Notaker tar seerne med til blant annet keisertidens Kina, til fast foodkulturens USA og til potetprester på den norske landsbygda.

Notaker læres opp til å spise indisk mat med fingrene, får smake den ekte balsamicoeddiken i en kjeller i Modena, deltar i vinterblot på Island, inspiserer isproduksjonen på det stedet icecream sundae ble oppfunnet, snakker med en kokkepike som laget vegetarmat til Mahatma Gandhi, drøfter den norske kokkerevolusjonen med Paul Bocuse og serveres brennevin på et fransk apotek.

Vi får også oppleve at et helstekt lam under mesterkokken Bent Stiansens oppsyn knytter tråden mellom nåtidens grillparty og steinalderens kjøkken.

Reist verden rundt
Sammen med regissør Per Jordal og fotograf Håvard Jenssen har Henry Notaker reist kloden rundt for å finne de rette situasjonene og de rette bildene til denne serien. Serien tar historien på alvor, men samtidig holder en lett og underholdende stil.

Serien bygger på boka "Gastronomi – til bords med historien", som Henry Notaker utgav i 1986, og som snart er solgt i 20 000 eksemplarer. Notaker er en internasjonalt anerkjent ekspert på gamle kokebøker, og er blant annet blitt invitert til å holde forelesninger om europeisk mathistorie ved franske universiteter.

Første program
Det første programmet har tittelen "Smak og snobberi". Hva er det som former smaken? Er det vanen eller moten? Er det bare snobberi å drikke en vin til tusen kroner? Hvorfor er det dyrere på Bagatelle enn McDonalds? Hvorfor besøker ikke Michelinguidens spioner gatekjøkkener?

Henry Notaker stiller spørsmålet om smak og snobberi til kaviarkongen Petrossian i Paris, og lar spesialisten smake på en kaviartube medbrakt fra Norge. Mesterkokken Lars Underthun dekker en fasan med gullmaling etter en middelaldersk oppskrift, og uttaler seg om den gastronomiske verdien. En vinspaltist spruter champagne på programlederen, og må til straff forklare sin oppførsel.

Programserien er sendt tidligere.

Egenprodusert dokumentar fra Program Oslo, Kulturavdelingen
Programleder: Henry Notaker
Regi: Per Jordal
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78