Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 13. mars 2002 kl 20.55 Niern: Bill Rago

Shakespeare i militærkomedie

Danny De Vito som Bill Rago i militærkomedien med samme navn. (Foto: Cinergi)
Danny De Vito som Bill Rago i militærkomedien med samme navn. (Foto: Cinergi)
Det utbrente reklamegeniet Bill Rago, nå sivil lærer for den amerikanske hæren, må slite med en gjeng aspiranter som alle er mer eller mindre språkløse og har strøket til rekruttskolen. Heldigvis har Bill Rago med seg Shakespeare i bagen!

”Bill Rago” er en militærkomedie om noe så umulig som å lære bort Shakespeare til en gruppe udugelige rekrutter som ikke en gang forstår engelsk. Men Bill Rago (Danny De Vito) er en liten mann med store tanker.

Hamlet i hæren
Bill Ragos klasse teller en puertoricaner, en svart, en hvit sørstatsgutt etc., alle sammen folk som ikke er på talefot. Sersjanten deres gjør hva han kan for å slite dem ut, slik at de ikke skal orke å følge med i timene. Han ser på dem som en uutømmelig kilde til irritasjon og vil ha dem ut av det militære. Men ikke Bill Rago. Han vil gi dem et mål i livet, og mot offiserenes protester setter han klassen til å lese og tolke "Hamlet" av William Shakespeare.

Senere bryter Bill Rago hærens reglement da han tar elevene med seg på en Shakespeare-forestilling. Og sannelig, alle blir grepet av den store dikterens historie om Henrik V av England…

Amerikansk spillefilm fra 1994
Originaltittel: Renaissance Man
Regi: Penny Marshall
I rollene: : Danny DeVito, Gregory Hines og Cliff Robertson
Pressekontakt Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57

Bilde
Danny De Vito som Bill Rago i militærkomedien med samme navn. (Foto: Cinergi)