Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. juni 2009 kl 22.20 Dokusommer: Det beste barnet vinner

Drømmen om barnets karriere

Andres Vasquez og faren Javier står sammen om sønnens fotballkarriere. (Foto: SVT)
Andres Vasquez og faren Javier står sammen om sønnens fotballkarriere. (Foto: SVT)
Fremgangsrike barn er et av vår tids viktigste statussymboler for foreldre. Det unge, svenske fotballtalentet Andres Vasquez ble verdenskjent i fjor, men framgangen har satt han i sitt livs vanskeligste dilemma.

Andres kjære far, som alltid har fulgt han i fotballhverdagen, fremstilles nå som det største hinderet for hans kommende karriere.

Elitedyrking
Det at idrettsklubber kun fokuserer på elitedyrking er en tilbakevendende diskusjon i media. Foreldrenes rolle i konkurransedyrkingen berøres sjeldnere, men idrettsverdenen er full av uvurderlige og ideelt arbeidende mammaer og pappaer. Samtidig får idrettsklubbene problemer med foreldre som vil kontrollere sine barns idrettsprestasjoner.

Andres og faren
Andres Vasquez er forballspiller i IFK Gøteborg, og gjennom hele hans barndom har faren Javier fulgt han og vært hans støttespiller. Han har sørget for hvordan Andres strategisk har byttet klubber helt fra han var liten, han har vurdert ulike agenter for han, og har sterke synspunkter på hvordan fotballklubben han spiller i velger ut fotballtruppen.

Målet som forandret alt
Våren 2007 scoret Andres et mye omtalt mål som han satte med venstre fot bak høyre ben. Denne scoringen gjorde han verdensberømt, og målet er omtalt som en av de beste scoringer i fotballhistorien. Etter dette har Andres blitt spådd en lysende fremtid, men idet karrieren skal ta fart, blir han stoppet og får ikke lenger spille i Allsvenskan. Trenerne sier at det er på tide for Andres å frigjøre seg for faren sin.

Følsom problemstilling
Javier på sin side drømmer om at akkurat hans sønn skal nå langt på idrettens stjernehimmel. Og ikke minst, det finnes mange penger å tjene på en fotballkarriere. Drømmen om det framgangsrike barnet kan lede til at foreldrene vil for mye på vegne av de unge, kanskje også mer enn barnet selv vil. Kravet av prestasjoner kan resultere i at barnet kjenner seg utilstrekkelig, og i verste fall slutter med idretten.

I "Det beste barnet vinner" ser Lena Scherman nærmere på en av idrettsbevegelsens kanskje mest følsomme problemstillinger – nettopp den om de besværlige foreldrene.

Svensk dokumentar
Produsert av SVT (2008)
Originaltittel: Dokument inifrån: Bäst barn vinner
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 22 04 40 79 / 911 64 716
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900