Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. august 2005 kl 22.00 Dok1: Kampen om Christiania

Siste blås for fristaden Christiania?

Fristaden Christiania beleires av politiet i 2003. (Foto: DR)
Fristaden Christiania beleires av politiet i 2003. (Foto: DR)
Den rusmiddel-liberale praksisen i bydelen Christiania i København skulle opphøre sommeren 2003. Regjeringen iverksatte en operasjon for å starte integreringen av fristaden i storsamfunnet, etter over 30 års avsondring. Politi og innbyggere forberedte seg på de kommende konfrontasjonene, som foran en krig. Pusher-street der hasj ble solgt åpenlyst, skulle renses. På begge sider fryktet man det verste.

Danmarks Radio fikk lov til å møte noen av de aktive forkjemperne inne i fristaden, og i programmet følger vi en av Christianias beboere på nært hold gjennom et helt år. Noen av politiets folk er også med i programmet fra fristaden Christiania.

- Det var en merkelig opplevelse å være med på begge sider i konflikten, forteller danske Christoffer Guldbrandsen som laget dokumentaren: - Den ene kvelden kunne jeg sitte sammen med christianitter som fryktet hva som skulle skje, for deretter å være med politiet neste dag og høre hvordan de planla sin operasjon.

Ambivalent forhold til hasj
Hovedpersonen i dokumentaren er christianitten Peter Plett. Han er en mann med et ambivalent forhold til fri hasj. Han er ikke i tvil om at han går inn for fri hasj. Men han vet også at det nettopp er hasjmarkedet som gir politikerne en anledning til å gå inn og endre på måten Christiania hadde fungert de siste 33 årene.

Derfor står Peter Plett på mange måter i opposisjon til pusherne. Han er redd for at hans tre barn skal få lyst til at stå der nede og kjøpe hasj en dag. Men samtidig føler han at i Christiania er alle nødt til at stå sammen hvis de skal overleve.

Plett er medlem av Christianias advokatgruppe og av kontaktgruppen. Han er i det hele tatt en sentral figur i det politiske arbeidet i favør av stedets framtid.

Christiania ryddes
Dokumentarfilmen følger også livet i kollektivet Fabrikken i Christiania gjennom et halvt år, dvs. fra det tidspunkt da regjeringen Foght Rasmussen besluttet å fjerne hasjmarkedet i Christiania. Vi følger også politifolkene som fikk oppgaven med å gjennomføre dette. Likeså får vi reaksjonene i et kollektiv i Christiania som plutselig står overfor trusselen om å bli satt på gata.

Filmen er et nærportrett av to vidt forskjellige miljøer – politiet og Christinia – i en periode da situasjonen var meget spent. Og det er et portrett av en enkelt mann som har viet livet sitt til ideen om en fristad, et menneske som forpliktet seg til en drøm allerede da han var tidlig i 20-årene. Det handler også om viljen til å holde fast ved denne drømmen livet gjennom.

Dansk dokumentar (2004)
Originaltittel: Kampen om Staden
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57