Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. august 2006 kl 00.15 Terror bak rattet

Trussel fra en ukjent

David Mann (Dennis Weaver) har en trailersjåfør etter seg med ondt i sinne (Foto: Universal)
David Mann (Dennis Weaver) har en trailersjåfør etter seg med ondt i sinne (Foto: Universal)
David Mann kjører bil gjennom California. Da han prøver å passere en stor trailer, virker det som om den som kjører blir fornærmet. Til å begynne med plager den usynlige sjåføren David bare ved gjentagne ganger å kjøre forbi ham, for deretter å sakne farten. Etter hvert blir det verre.

Trailersjåføren begynner å spille et spill med David. Han legger opp til at David kan passere ham, bare for å hindre ham når han prøver. I 90 minutter foregår en intens duell på liv og død mellom David og den psykopatiske sjåføren som vi aldri ser.

Om filmen
Richard Matheson skrev manuset til filmen etter selv å ha vært utsatt for en hensynsløs trailersjåfør. Historien sto først i magasinet Playboy, og ble senere oppdaget av produsentene bak "The ABC Movie of the Week".

Regissøren som ble valgt til å lede opptakene i Soledad Canyon, var en begavet 23 år gammel mann som hadde vist lovende takter i tv-serier som "Night Gallery" og "Columbo". Han het Steven Spielberg.

"Terror bak rattet" har nesten et Kafka-preg over seg. Forretningsmannen blir utsatt for psykisk tortur mens han blir fysisk terrorisert. Vi ser aldri trailersjåføren, og motivene hans er uklare.

Spielberg har et fast grep om handlingen i denne lavbudsjettfilmen; det er vanskelig å tenke seg at regissøren senere skulle bli kjent for filmer med enorme budsjetter og eventyrlige spesialeffekter.

Dette var Spielbergs spillefilm-debut, men "Terror bak rattet" ble bare vist i Europa på 70-tallet. I USA ble den først vist på kino i 1983, etter at Steven Spielberg hadde hatt suksess med filmer som "Jaws", "Encounters of the Third Kind" og "E.T".

Amerikansk thriller (1971)
Originaltittel: "Duel"
Med Dennis Weaver (David Mann), Jaqcueline Scott (Mrs. Mann), Eddie Firestone (kafévert), Tim Herbert (bensinstasjonansatt) og Lou Frizzell (bussjåfør)
Regi: Steven Spielberg
Pressekontakt: Inger larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900, info@nrk.no