Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 2. april 2010 kl 23.30 Inspektør Lynley

Koran-pergamentet og fremmedarbeideren

Inspektør Thomas Lynley (Nathaniel Parker) på egenhånd i ukens episode i Detektimen. (Foto: BBC Worldwide)
Inspektør Thomas Lynley (Nathaniel Parker) på egenhånd i ukens episode i Detektimen. (Foto: BBC Worldwide)
En ulovlig innvandret lagerarbeider blir funnet ihjelfrosset i varerommet på en bil for kjøttransport. På seg har han et forfalsket britisk pass og et dokument skrevet med arabisk skrift på pergament. En ulykkeshendelse eller et mord?

Inspektør Lynley konstaterer at mannen oppholder seg ulovlig i landet og at pergamentstykket utgjør mer enn nok motiv for å ta livet av ham. Det viser seg nemlig å være del av et uvurderlig eksemplar av en såkalt gyllen Koran fra antikken.

En patologisk undersøkelse av den døde legger også for en dag at han har fått fjernet en nyre. Likeledes at han ville ha vært avorlig syk med bare den ene nyren i behold, ettersom den er rammet av en dødelig sykdom.

Lynley i motbakke
Lynley viser tegn til stress etter oppbruddet med Helen. Og det hjelper ikke noe at advokaten Christine Marshall flørter vilt med ham.

Lynley klarer så vidt å berge seg gjennom samarbeidet med Brennan, en embetsmann i departementet for innvandring. Brennan sporer mannen som skaffet til veie den dødes pass. Og med hjelp av British Museum kommer Lynley også på sporet av en "importør" av islamske manuskripter fra antikken.

Men da han møter avdødes kone og oppdager at hun er gravid, begynner Lynley å gjenoppleve det han og Helen nylig har gjennomgått…

Mer om serien
"Inspektør Lynley"-serien fra BBC er laget etter krimbøkene til den amerikanske bestsellerforfatteren Elizabeth George og framstiller Scotland Yards mest usannsynlige par.
Georges forbilder er Ken Follett og John Le Carré, men også Steinbeck, Faulkner, Melville og Shakespeare.

Inspektør Lynley (Nathaniel Parker), den 8. jarlen av Asherton, er aristokrat, Oxford-utdannet og overinspektør i London-politiet. Hans partner er den nokså shabby etterforskeren Barbara Havers (Sharon Small), en kvinne av folket.

Lynley og Havers vil alltid ha forskjellige meninger, høyst ulike privatliv og sosiale omgivelser. Men med en gjensidig respekt for hverandres kvaliteter åpner de seg for hverandre og et nært vennskap vokser fram.

Programmet er sendt tidligere

Britisk kriminaldrama (2005)
Originaltittel: Inspector Lynley, serie 4
Kveldens episode: The Word Of God
Produsert av: A BBC/WGBH Boston co-production/BBC Worldwide
Med bl.a. Nathaniel Parker (Thomas Lynley) og Sharon Small (Barbara Havers)
Kontaktadresse for presse: Presse, tlf. 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no