Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 13. oktober 2008 kl 20.10 Min venn roboten

Mekanisk kjærlighet

Min venn roboten: Den japanske robotdesigneren Hiroshi Ishguro har skapt en robot som er en tro kopi av ham selv. (Foto: Phie Ambo)
Min venn roboten: Den japanske robotdesigneren Hiroshi Ishguro har skapt en robot som er en tro kopi av ham selv. (Foto: Phie Ambo)
Kan man elske en robot, og kan roboten elske mennesket? Det forsøker kveldens danske dokumentarfilm "Min venn roboten" å gi svar på.

Regissøren Phie Ambo har laget en film om det å ha følelser for skapninger som ikke er av kjøtt og blod. På ulike steder av verden lar hun oss møte mennesker som på hver sin måte har et forhold til en robot.

Hun utforsker også de store kulturelle forskjellene mellom Østen og Vesten når det gjelder å akseptere koblingen mellom roboter og følelser.

Robottvilling
I teknologiens høyborg, Japan, møter vi robotdesigneren Hiroshi Ishguro. Han har skapt en robot som er en tro kopi av ham selv, og eksperimenterer med hvordan hans kone og datter reagerer på kopien.

Roboter vil bli en stadig viktigere del av våre liv i framtiden, hevder Ishguro, og da er det viktig at vi lærer oss å samhandle mest mulig naturlig med dem.

De fleste av oss tenker imidlertid på roboter som mekaniske innretninger som gjør de kjedelige og tunge jobbene for oss. Hva skjer når robotene gjør krav på det vi oppfatter som menneskets aller mest unike kjennetegn - kjærligheten?

Selunger på pleiehjem
På et pleiehjem i byen Bransweig i Tyskland blir en eldre kvinne tildelt en myk og nusselig selunge med store, sorte øyne. Selen er en robot, og kvinnen føler umiddelbart omsorg for den.

Også på et pleiehjem i København er det satt i gang et prøveprosjekt med japanske robotseler. Selen Luffe erstatter fysisk nærvær for demente pasienter, og er blitt en stor suksess.

Robotene har allerede overtatt mye av det tunge arbeidet i industrien. Er det noe som hindrer oss i å la robotene overta de ubesatte plassene i pleiesektoren, hvis de kan erstatte personellmangelen og i tillegg gi pasientene trygghet og kjærlighet?

Dansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Mechanical Love
Produksjon: Tju Bang Film
Regi: Phie Ambo
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer