Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 16. februar 2009 kl 21.25 Mat i faresonen

Ekstrem kulinarisk reise

Stefan Gates måler radioaktiv stråling innenfor kontrollsonen i Tsjernobyl, der lokalbefolkningen stadig lever av egen grønnsaksproduksjon. (Foto: BBC/Stefan Gates)
Stefan Gates måler radioaktiv stråling innenfor kontrollsonen i Tsjernobyl, der lokalbefolkningen stadig lever av egen grønnsaksproduksjon. (Foto: BBC/Stefan Gates)
"Si meg hva du spiser, og jeg skal si deg hvem du er" – eller for å si det kort: "Du er hva du spiser". Over hele verden er mat det sosiale limet som holder oss sammen, og som forteller mest om et lands kultur. I BBC-serien "Mat i faresonen" får vi oppleve noen ekstreme varianter.

Stefan Gates er en kritikerrost og prisbelønt BBC-journalist som har gjort seg bemerket med sine utradisjonelle matreportasjer fra alle kanter av verden.

I serien "Mat i faresonen", som er på fem episoder, bruker han mat som innfallsvinkel til å belyse kontroversielle temaer og vise hvordan folk lever i urolige kanter av verden.

Stefan Gates har nok en mage som tåler mer enn de fleste av oss kan gjøre regning med. På menyen står alt fra råtten hvalross til jungelkatt, rotte og radioaktive grønnsaker.

Episode 1: Tsjernobyl
Ukraina reiser Stefan Gates til åstedet for tidenes største kjernekraftulykke for å se hvordan folk lever i et av verdens mest forurensede områder.

Eksplosjonen i Reaktor 4 ved Tsjernobyl-anlegget 26. april 1986 førte til et radioaktivt utslipp som var hundre ganger større enn atombomben som ble sluppet over Hiroshima. De sovjetiske myndighetene innførte en streng kontrollsone rundt anlegget og evakuerte titusener av mennesker.

I dag er det fortsatt ekstremt farlig – og illegalt – å bo i dette området, men Stefan Gates oppdager at mange mennesker vendte tilbake rett etter katastrofen. Han besøker spøkelsesbyen Pripyat, der menneskene lever av bær, sopp og grønnsaksproduksjon fra den skrinne jorda.

Her blir Gates invitert til bords hos et ektepar i åttiårene. Skal han ta sjansen på å innta et sannsynligvis høyradioaktivt måltid?

Utrydningstruet folk
I program to skal vi til landsbyen Igloolik i arktisk Canada, og besøke et folk som er i ferd med å miste livsgrunnlaget på grunn av drivhuseffekt og globalisering. Her står rått hvalskinn og halvannet år gammelt hvalrosskjøtt på menyen.

I India besøker Stefan Gates en lavkaste som er kjent som "rotteeterne", mens han i Venezuela ser på hvordan president Chavez bruker mat som politisk verktøy. Han får også servert verdens største gnager, delikatessen flodsvin, av den selvsamme Chavez.

I det siste programmet begir Gates seg til jungelen i Burma, der han blir smuglet inn til en av karenfolkets landsbyer. Karenske opprørsgrupper ligger i konstant krig med den burmesiske hæren, samtidig som de hele tiden er på jakt etter mat for å overleve.

Britisk dokumentarserie i fem deler
Originaltittel: Cooking in the Danger Zone (Series 2)
Produksjon: Full on Food for BBC
Programleder: Stefan Gates
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900
LENKER
  • Les mer