Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. april 2001 kl 20.55 Niern: Kalde spor

Niern: Kalde spor (ttv)


NRK2 tirsdag 10. april kl 20.55
Niern: Kalde spor

Drama i fjellheimen

I krigsåret 1944 skal Oddmund lose 12 flyktninger til kysten hvor en båt venter for å bringe dem i sikkerhet. De er i tidsnød foran den siste etappen, men likevel stanser han for å vente på kjæresten Ragnhild som skal flykte sammen med dem. Denne avgjørelsen får katastrofale følger. En kamp på liv og død utspiller seg i fjellheimen.

I en hytte på fjellet midtvinters venter Oddmund (Toralv Maurstad) på at kjæresten Ragnhild (Henny Moan) skal komme opp fra bygda og slutte seg til konvoien. Planen er at de skal dra ut av landet sammen med de 12 flyktningene. Ragnhild kommer til hytta først to dager etter avtalt tid, samtid som det blåser opp til storm.

Farlig ferd
Deretter legger konvoien i vei i uværet. Underveis bryter Ragnhild sammen, og Oddmund må sende konvoien alene i forveien, mens han hjelper Ragnhild tilbake til hytta.

Samtidig er Tormod (Alf Malland), Oddmunds rival, dratt til fjells, engstelig for at det kan ha tilstøtt Ragnhild noe i uværet. Han finner de to på vidda og overtar oppgaven med å bringe Ragnhild hjem igjen så Oddmund kan skynde seg etter konvoien alene.

Men Oddmund liker ikke at Tormod har dratt av sted med Ragnhild, og han er redd for å miste henne for alltid. Derfor nøler han med å sette etter konvoien, noe som skal koste de 12 flyktningene livet.

Oppgjørets time
Oddmund flykter fra landet, ødelagt av katastrofen. 15 år senere driver samvittigheten ham tilbake til et oppgjør med fortiden. Han har dømt seg selv, men leter desperat etter utveier for å lette skyldfølelsen. Oddmund søker kontakt med Tormod og Ragnhild som er de eneste som kan frikjenne - eller felle ham.

Skouens \"Kalde spor\" er i det ytre svært så dramatisk, og regnes blant de aller betydeligste norske spillefilmene om 2. verdenskrig. Men filmen utspiller seg også på det indre plan der svik og sjalusi, skyld og soning står sentralt. Moralsk sett er dette en film om en manns selvoppgjør.

NRK2 tirsdag kl 20.55
Tidligere sendt 20.01.97 i NRK1

Norsk spillefilm fra 1962
Regi: Arne Skouen
Manus: Arne Skouen og Johan Borgen
I rollene: Toralv Maurstad, Henny Moan og Alf Malland
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilde
Henny Moan, Alfred Maurstad og Alf Malland spiller hovedrollene Arne Skouens spillefilm \"Kalde spor\" fra 1962.