Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. juni 2004 kl 22.05 Hornblowers eventyr

Mytteri i luften

Det blir dramatisk for Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) og hans offiserkolleger i kveldens episode. (Foto: Granada/ITV)
Det blir dramatisk for Horatio Hornblower (Ioan Gruffudd) og hans offiserkolleger i kveldens episode. (Foto: Granada/ITV)
Situasjonen på fregatten "Renown" blir stadig mer uutholdelig for Horatio Hornblower og hans kolleger. Kapteinen terroriserer hele mannskapet med sine meningsløse og grusomme avstraffelsesmetoder.

Den siste som er rammet av kaptein Sawyers vrede er Hornblower selv, etter at han duppet av under en 36 timers straffevakt. Nå truer kapteinen ham med døden for forseelsen.

Det blir mer og mer klart for offiserene at noe må gjøres før liv går tapt. Men hvordan kan de uskadeliggjøre sin øverstkommanderende uten å gjøre seg skyldige i mytteri? En mulighet kan være å erklære kapteinen uskikket til tjeneste, men skipets lege, Clive, vegrer seg for å ta en slik risiko.

Når det kommer kaptein Sawyer for øret at offiserene har samlet seg for å diskutere situasjonen, kommer utviklingen helt ut av kontroll. Han beskylder mennene for mytteri og beordrer dem arrestert. Trengt opp i et hjørne ser Hornblower ingen annen mulighet enn å gjøre åpent opprør mot kapteinen.

Om serien
Den prisbelønte serien med handling fra Lord Nelson og Napoleons tid er en favoritt både blant seere og kritikere i mange land. Nå sender NRK1 åtte nye episoder om den staute sjøoffiseren Horatio Hornblower.

C.S. Forresters klassikere ligger til grunn for denne britiske eventyrserien, der vi møter den walisiske skuespilleren Ioan Gruffudd i tittelrollen. Den første serien, som gikk på NRK i fjor, ble tildelt Emmy-prisen for beste miniserie, og serien 2 ble nominert i hele sju kategorier i 2001.

Vi befinner oss nå i året 1802, og det har gått ni år siden den da 17 år gamle Horatio Hornblower begynte som kadett i den britiske flåten. Nå har han steget i gradene til løytnant, men idet serien starter, befinner han seg bak lås og slå i Jamaica. I fengselet gjenopplever han de dramatiske hendelsene som førte til at han ble fengslet for mytteri og nå har en dødsdom hengende over seg.

Sentralt i handlingen står kapteinen på Hornblowers skip, den paranoide James Sawyer (David Warner). Han er en legendarisk krigshelt, men styres av voldsomme humørsvingninger og driver sine menn med jernhånd.

Ioan Gruffudd
Ioan Gruffudd (30) har blitt enormt populær i England, USA og en rekke andre land for rollen som Horatio Hornblower. Mange norske tv-seere vil også kjenne ham igjen fra Forsytesagaen, der han spilte rollen som arkitekten Phillip Bosinney, og fra Dickens-serien "Store forventninger", der han spilte den voksne Pip. I storfilmen "Titanic" var han offiseren som plukket opp Kate Winslet fra sjøen, og han spilte Kevin i filmen "102 Dalmatinere".

Britisk serie etter C.S. Forresters bøker
Originaltittel: Hornblower
Serie 2 og 3 (Mutiny/Retribution, Loyalty/Duty)
Produksjon: Granada (2001)
I rollene bl.a. Ioan Gruffudd, Robert Lindsay, David Warner, Paul McGann og Philip Glenister
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99