Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 27. juli 2001 kl 20.55 Niern: Niern: The Doors

Rockelegenden Jim Morrison


Val Kilmer leverer en karismatisk opptreden som rockelegenden og poeten Jim Morrison (1943- 71) i Oliver Stones hallusinatoriske filmepos om 60-tallsgruppa The Doors. Filmen beskriver imidlertid ikke bare bandet og Morrisons liv, men også selve tidsepoken. Med bred pensel males 60-tallsrockens positive og destruktive krefter.

Oliver Stone gir oss et røft utsnitt av Morrisons liv med
utgangspunkt i en sterk barndomsopplevelse. Minnet om en gammel indianer som dør ved veikanten skulle følge ham resten av livet. Filmen fortsetter med Jim Morrisons ankomst til California og hans forbindelse til den såkalte Venice Beach-kulturen. Han studerer film i Los Angeles. Og han skriver dikt.

I 1965 treffer Jim Morrison kjæresten Pamela Courson (Meg Ryan). Hun er et flower power-barn med stort sett enkle interesser: musikk, dop og gutter.

Ikke så lenge etter møter Jim Morrison musikeren Ray Manzarek (Kyle MacLachlan). Sammen med Robby Krieger (Frank Whaley) og John Densmore (Kevin Dillon) danner de gruppa The Doors.

Dette blir opptakten til en ganske spesiell musiker-karriere. Gruppa får oppmerksomhet også for andre ting enn musikken. Fyll og dop, stripping på scenen og andre obskøne fremtredener gir The Doors publisitet, men fører også til mange ubehagelige møter med lovens håndhevere.

Berømmelse og død
Mens The Doors' musikalske berømmelse vokser, blir Jim Morrison stadig mer opptatt av døden. De andre medlemmene av gruppa begynner å bli lei av at han uteblir fra konserter og plateinnspillinger, mens Jim Morrison flykter inn i narkotikarusen. Han fantaserer om at han har mystiske
seksuelle møter med Patricia Kennealy (Kathleen Quinlan), en rockejournalist som er involvert i sadomasochisme og hekseri.

Jim Morrison døde i Paris i 1971, bare 27 år gammel.

Amerikansk spillefilm fra 1991
Originaltittel: The Doors
Regi: Oliver Stone
I rollene: Val Kilmer, Meg Ryan, Kevin Dillon, Kyle MacLachlan, Kathleen Quinlan, Jennifer Rubin, Karina Lombard
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1. Val Kilmer spiller rockelegenden Jim Morrison i Oliver Stones film "The Doors".

2. "The Doors" er en intens og suggererende film om rockelegenden Jim Morrison (Val Kilmer) og hans gruppe.