Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. juli 2006 kl 15.05 Heksene

Roald Dahls roman som film

Handlingen utspiller seg et sted ved den britiske kysten, hvor en gutt er på ferie med sin bestemor. Han oppdager etter hvert at hotellet han bor på også er besøkt av en gruppe med hekser. Ved å spionere på sjefsheksen (Anjelica Huston) finner han ut at heksene har en plan om å gjøre alle Englands barn om til mus.

Roald Dahls hekser går ikke med svarte, spisse hatter og rir på kosteskaft. De ser ut som vanlige mennesker, og det er det som gjør dem så farlige. Heksene hater nemlig barn, og har allerede forvandlet to gutter til mus når sjuåringen Luke (Jasen Fisher) finner ut at han må ta affære.

Om filmen
Å gjøre gutter om til mus på film krever spesiell ekspertise, og Jim Henson – mannen bak blant annet "Muppet Show" – var en viktig person å ha med på laget. Filmen var for øvrig den siste jobben Jim Henson gjorde før han døde i 1990. Samme år døde også forfatteren Roald Dahl.

"Heksene" byr på gode, gammeldagse skrekkeffekter, men har også mer subtile og skumle øyeblikk, som for eksempel sekvensen hvor et barn forsvinner inn i et maleri. Regissøren Nicolas Roeg har gjort en beundringsverdig jobb med å gjenskape den makabre atmosfæren i Roald Dahls roman. Og skuespillerne gjør en like stor innsats. Den kalde, statuelignende Anjelica Huston som sjefsheksen skaper en ond og herlig skremmende kvinnelig skurk for barn. Mai Zetterling har både den milde sjarmen som bestemødre skal ha, samtidig som hun har en skjult styrke.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk/amerikansk drama (1990)
Originaltittel: "The Witches"
Med: Anjelica Huston, Mai Zetterling, Jasen Fisher, Rowan Atkinson, Bill Paterson
Regi: Nicolas Roeg
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78