Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. august 2007 kl 21.05 Niern: Mifunes siste sang

Prisbelønt dansk dogmefilm

Kresten (Anders W. Berthelsen) føler seg svært tiltrukket av den nye husholdersken,  prostituerte Liva (Iben Hjejle)
Kresten (Anders W. Berthelsen) føler seg svært tiltrukket av den nye husholdersken, prostituerte Liva (Iben Hjejle)
Kresten er fra enkle kår på landet, men har klart å komme seg fram blant Københavns jet set. Han har en glitrende karriere foran seg, helt til en telefonsamtale på bryllupsdagen hans knuser alt håp om et bedre liv. Han får vite at faren er død. Det uheldige er at Kresten har fortalt alle han kjenner, inkludert sin kone, at han ikke har noen familie.

Kresten drar til den falleferdige gården til faren, og møter den eldre broren, Rud (Jesper Asholt), som er mentalt tilbakestående. Kresten orker ikke tanken på å få den fattigslige bakgrunnen sin avdekket. Han gjør alt han kan for å holde konen Claire (Sofie Gråbøl) unna, og forteller henne den ene løgnen etter den andre.

Mens Kresten prøver å ordne opp på gården, blir han knyttet til broren. Han bestemmer seg for å finne en husholderske som kan hjelpe til med alle daglige gjøremål slik at Rud kan få et verdig liv – og Kresten kan fortsette sitt glamorøse liv uten å føle skyld.

Husholdersken viser seg imidlertid å være en prostituert på rømmen. Til alt overmål føler Kresten seg svært tiltrukket av henne. Konen, Claire, begynner å bli mistenksom, og truer med å komme til gården og hjelpe ham.

Om filmen
"Mifunes siste sang" er den tredje spillefilmen som er produsert etter Dogme 95-manifestet, ti strenge regler trukket opp av de danske regissørene Lars von Trier og Thomas Vinterberg. Tittelen på filmen refererer seg til den avdøde japanske skuespilleren Toshiro Mifune som spilte en av samuraiene i Akira Kuroswas "Sju samuraier".

Prisbelønt
Filmens grunnleggende filosofi er at du ikke kan lyve deg fra en fortid på landet. Regissøren Søren Kragh-Jacobsen følger Dogme 95-reglene nøye. Musikken er tatt opp samtidig med bildene, kamera er håndholdt, det er ingen kunstig lyssetting og ingen rekvisitter. Men ulikt Lars von Triers "Idiotene" ble filmen ikke tatt opp på video.

"Mifunes sidste sang – Dogme 3" ble belønnet med Sølvbjørnen under den internasjonale filmfestivalen i Berlin 1999, og skuespilleren Iben Hjejle fikk også en pris for rollen som den prostituerte Liva.

Sendt tidligere.

Dansk dogmefilm, familiedrama (1999)
Originaltittel: "Mifunes sidste sang"
Med: Anders W. Berthelsen, Iben Hjejle, Jesper Asholt, Emil Tarding, Anders Hove, Sofie Gråbøl, Paprika Steen, Mette Bratlann
Regi: Søren Kragh-Jacobsen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78