Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 22. desember 2003 kl 21.30 Faktor: Når det blir vår ...

I krig og kjærlighet

Sigrid Rasmussen og Gertrud Damaski mistet begge mennene de elsket under blodige krigshandlinger i Finnmark og Barentshavet høsten 1943 og vinteren 1944. (NRK-foto)
Sigrid Rasmussen og Gertrud Damaski mistet begge mennene de elsket under blodige krigshandlinger i Finnmark og Barentshavet høsten 1943 og vinteren 1944. (NRK-foto)
Da Adolf Hitler flyttet sin gjenværende slagflåte til Langfjord og Kåfjord i Vest-Finnmark, fikk mange sitt liv forandret. To av dem var norske Sigrid Rasmussen og tyske Gertrud Damaski. Begge hadde akkurat møtt den store kjærligheten – og for begge endte det i tragedie.

I kveldens Faktor forteller de to enkene om hvordan de fikk sine liv snudd på hodet av krigsdramaet som utspant seg i Finnmark og Barentshavet.

Ung kjærlighet
I Alta i august 1943 gifter den 20 år gamle Sigrid Opgård seg med idrettsmannen Karl Rasmussen fra Vadsø. De har hatt en kort og heftig kjærlighetsaffære, og nå venter de sitt første barn til nyttår.

Samme måned forlover 18 år gamle Gertrud Damaski seg med Heinrich Mulch i Tyskland. Heinrich var matros i Hitlers marine, og de fant hverandre mens han hadde permisjon i hjembyen Giessen. De to parene visste ikke om hverandre, og de deltok på hver sin side i krigen.

Kjempet mot hverandre
Mens Heinrich var matros i slagskipet Tirpitz som lå i Kåfjord i Alta, var Karl blitt vervet som agent for britene. Han fikk i oppdrag å spionere på Tirpitz og sende meldinger om skipets bevegelser til London, der britene planla et angrep.

Utover høsten 1943 samlet Karl opplysninger om den tyske flåtestyrken. Sigrid visste ikke om det livsfarlige spillet som preget både mannen hennes og samlivet mer og mer, men hun fryktet at noe uhyggelig kunne skje.

Samtidig levde Gertrud i frykt hjemme i Tyskland, men ble holdt oppe av en strøm av kjærlighetsbrev fra Heinrich i Alta. Han hadde fått permisjon, og var ventet hjem til nyttår for å gå på skole.

Skjebnekamp
Andre juledag 1943 gikk det galt. Den tyske flåtestyrken gikk ut for å angripe en britisk konvoi. Tirpitz var skadet og deltok ikke, men noen fra mannskapet ble overført til slagkrysseren Scharnhorst som ledet angrepet. Blant dem var Heinrich, som omkom da Scharnhorst ble senket utenfor Nordkapp.

I det siste brevet, som Gertrud mottok på julaften, skrev han: "Du er min store kjærlighet. Jeg tror fullt og fast på at skjebnen vil se i nåde til oss og gi oss en lykkelig fremtid sammen." To dager senere var han død, sammen med nesten to tusen andre tyske offiserer og gaster, som ble med slagkrysseren til bunns utenfor Nordkapp. For Gertrud kom dødsbudskapet som et sjokk. Heinrich var hennes livs store kjærelighet, og nå måtte hun starte på nytt- i ruinene av et utbombet Tyskland.

Lever fortsatt på minnene
I Alta innledet det tyske sikkerhetspolitiet samtidig en intens etterforskning for å finne agentene som hadde sendt de skjebnesvangre rapportene til London. Noen måneder senere ble Karl arrestert og brakt til Gestapos hovedkvarter i Tromsø. Etter et forhør kastet han seg ut fra et vindu i tredje etasje. Han døde momentant.

Etter selv å ha sittet i arresten tok Sigrid med seg datteren sin og flyttet til Vestlandet. Hun giftet seg aldri igjen, men levde på minnene om det året hun hadde hatt sammen med Karl. – Det var bare Kalle for meg, sier hun. - Han var en god og ekte mann, og han lever fortsatt i mitt hjerte. Han var en stor krigshelt som gav alt for sitt land. Men for meg, som for så mange andre, ble det et stort og tungt offer.

Kan ikke glemme
I etterkrigstidens Tyskland ble nederlaget fortrengt. Gertrud forsøkte også å glemme, men i lommeboken sin bar hun alltid med seg bildene og luebåndet som Heinrich gav henne den siste sommeren.

Først i 1995 tok hun frem igjen brevene hun fikk av mannen hun aldri kunne glemme. Hun har ønsket å finne ut hvorfor og hvordan Heinrich døde i et håp om å kunne forsone seg med hans og hennes egen skjebne.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse, og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Alf R. Jacobsen
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside