Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 21. november 2002 kl 17.10 Perspektiv: Gjensyn med "Magnus"

Naturvitenskapelig magasin for barn

Posten skal fram – også når den er en liten trolldeigfigur med frimerke på… (NRK-foto)
Posten skal fram – også når den er en liten trolldeigfigur med frimerke på… (NRK-foto)
Våren 1986 skulle Barn- og ungdomsavdelingen starte opp et nytt naturvitenskapelig magasin for barn. Navnet ble ”Magnus: Magasin Natur Univers & Spørsmål og Svar”. Harald Mæhle var den populære programlederen.

”Magnus” og Postverket hadde et nært samarbeid, noe en av reportasjene i denne ukens ”Perspektiv” forteller om. ”Magnus” oppfordret seerne til å sende inn det de ville vise fram ”uten innpakning”, dvs. uten konvolutt og papir. Posten skal fram – og i ”Magnus” viste det seg at det gjorde den.

Harald Mæhle hadde med seg eksperter i studio som kunne svare på det meste av det de unge seerne spurte om. Det var bare ett spørsmål ”Magnus” ikke klarte å svare på, og det kom fra en 10 år gammel gutt: ”Jeg har hørt at hvis du trekker en rett linje ut i verdensrommet og så forlenger den uendelig, så vil den rette linja ende opp med å komme tilbake til utgangspunktet”. Hadde Einstein vært ekspert i studio, hadde han snakket norsk og hadde teorien om den rette linjes kurve vært til å forstå for menigmann – så skulle nok ”Magnus” ha prøvd.

”Magnus” la ellers stor vekt på å ha levende og ville dyr som gjester i studio. Her kan nevnes hoggorm, gaupe og en fyrig hane.

Egenprodusert arkivprogram fra Faktaavdelingen
Programleder i dette programmet: Harald Mæhle
Prosjektleder Sissel Helle Birkelund
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83