Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 5. juli 2005 kl 22.30 Nærbilde: Pernilla August

Fra skuespiller til regissør

Pernilla August har sagt opp skuespillerjobben ved Dramaten, og prøver seg nå som regissør. Det har hun ikke angret på. (Foto: SVT)
Pernilla August har sagt opp skuespillerjobben ved Dramaten, og prøver seg nå som regissør. Det har hun ikke angret på. (Foto: SVT)
Pernilla August er en av Sveriges fremste skuespillere. Nå har hun også debutert som regissør for en novellefilm som skal vises på svensk tv denne sommeren. I kveldens Nærbilde forteller hun om karrieren sin, fra reklamefilmer som tenåring til Star Wars og å filme med Ingmar Bergman.

Pernilla August var bare 14 år gammel da hun debuterte i en reklamefilm. Gjennombruddet kom i Ingmar Bergmans "Fanny og Alexander", og hun har også spilt i internasjonale storfilmer, som for eksempel Star Wars-serien der hun spiller Anakin Skywalkers mor.

I kveld forteller hun om beslutningen om å si opp jobben ved Dramaten, om viljen til å forme sitt eget liv, hvordan det var å filme med Bergman – og om hvordan den store regissøren stakk kjepper i hjulene for den gryende romansen mellom henne og hennes daværende kjæreste Klas Östergren.

Om serien
De fem nordiske allmennkringkasterne har sammen portrettert ti av Nordens viktigste filmskapere. Denne våren og sommeren blir vi bedre kjent med norske Bent Hamer og Margreth Olin, islandske Baltasar Kormákur og Dagur Kári, danske Lone Scherfig og Per Fly, finske Johanna Vuoksenmaa og Klaus Härö og svenske Josef Fares og Pernilla August.

Svanhild Sveinsdotter Grov fra NRK har møtt Bent Hamer og Margreth Olin.

Nordisk samproduksjon (2004)
Portrettserie i ti deler
Prosjektleder NRK: Folke Gravklev
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252