Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. september 2003 kl 22.00 Dok1: Dok1: Mord en søndag morgen

Den ideelt skyldige

Et par ferdes alene på en offentlig plass, den ene skytes brutalt ned og dør. Den andre ser gjerningsmannen på kloss hold, men i siste instans blir drapssaken et rettstilfelle der politivold mot en svart tiltalt får avgjørende betydning for utfallet.

På blanke søndagen, den 7. mai 2000, skyter en ung ransmann ned 65 år gamle Mary Ann Stephens rett for øynene på ektemannen James Stephens. Skuddet går gjennom hodet og er dødelig. Udåden skjer på en parkeringsplass i Jacksonville, Florida, uten andre til stede enn de tre.

Halvannen time senere blir den antatte gjerningsmannen, den svarte unggutten Brenton Butler, arrestert. Sakens eneste øyenvitne, James Stephens, gjenkjenner ham som den som skjøt. Og Brenton Butler undertegner en tilståelseserklæring.

En annen vending
For etterforskerne i saken og i media figurerer Brenton Butler bare som nok en voldelig og forvirret ungdom som har kastet bort livet sitt. Men da forsvarsadvokaten Patrick Mac Guiness begynner å fatte interesse for saken, tar den en helt annen vending.

Brenton Butler trekker tilståelsen tilbake. Han står fram med bloduttredelser i ansiktet og lesjoner i brystkassen og viser til at etterforskerne rundjulte ham og tvang en tilståelse ut av ham. Etterforskerne er alle hvite, og tiltalte peker ut sønnen til sheriffen i Jacksonville som den som slo ham mest under forhørene.

Advarende pekefinger
Av politiet, av publikum og i media var Brenton Butler forhåndsdømt da forsvarsadvokat Patrick Mac Guiness startet kampen for at hans klient skulle få innfridd sine rettigheter. Mac Guiness retter også en advarende pekefinger mot etterforskerne i saken, som han oppfatter som høyst tvilsomme utøvere av sitt yrke.

Saken fikk en dramatisk og overraskende utgang, noe denne prisbelønte franske dokumentaren forteller oss. Den gir også et fascinerende bilde av amerikansk rettsvesen.

Innkjøpt fransk program
Originaltittel: Murder on a Sunday Morning/Un coupable idéal (2001)
Manus og regi: Jean-Xavier de Lestrade
Produksjon: Maha Productions i samarbeid med Pathé Télévision, France 2 og HBO
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57