Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. april 2006 kl 18.35 Prinsessen i Eventyrriket

Et av prinsessens favoritteventyr

Prinsesse Märtha Louise leser
Prinsesse Märtha Louise leser "Kvitebjørn Kong Valemon" for de minste på NRK1 i dag. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Det er klart fo gjensyn med prinsesse Märtha Louise som leser "Kvitebjørn Kong Valemon" av Asbjørnsen og Moe. Eventyret er ett av prinsessens favoritter.

Første gang prinsessen leste "Kvitebjørn Kong Valemon" på NRK, var 15. april 2001.

Skjærtorsdag fikk vi høre "De tolv villendene", og dette samt eventyret hun fremfører i dag, er to av i alt ti hun leste inn for NRK for noen år siden. De ble alle tatt opp på Kongsseteren utenfor Oslo.

I følge Slottet hadde prinsesse Märtha Louise stor glede av å bli lest for som liten, en aktivitet hun mener er viktig for barns utvikling. Prinsessen er svært opptatt av at eventyrene ikke skal bli glemt, og hun var med på å plukke ut sine favoritteventyr til programserien, ett av dem "Kvitebjørn Kong Valemon".

Kvitebjørn Kong Valemon
Eventyret handler om en konge som hadde to stygge og slemme døtre, og en tredje som var så ren og blid som klare dagen. Hun var den yngste, og alle var glade i henne.

Hun drømte en gang om et gullkjede, som var så deilig at hun ikke kunne leve om hun ikke fikk det. Men kjedet var vanskelig å skaffe til veie. En dag i skogen fikk hun se en kvitebjørn. Den hadde et slikt kjede som hun drømte om. Hun ville kjøpe det, men han ville ikke selge. Hun kunne få
kjedet, dersom han fikk henne. Hun tok med seg kjedet hjem og ble enig med kvitebjørn om at han skulle hente henne om tre dager.

Kvitebjørn kom, men var aggressiv og slo ned haugevis av menn. Dette likte kongen dårlig og sendte heller eldstedatteren ut til ham. Men henne ville ikke kvitebjørn ha.

Dermed sendte kongen ut den mellomste datteren. Men kvitebjørnen ville ikke ha henne heller. Til slutt måtte kongen sende veslejenta. Og henne mente kvitebjørnen var den rette. Og som i alle ekte eventyr, ender også dette
godt.

Egenproduksjon fra Barne- og ungdomsavdelingen, NRK
Programleder: Prinsesse Märtha Louise
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23048956/90158212