Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 28. mars 2000 kl 21.00 Heisen til skafottet

Heisen til skafottet (t)


NRK2 tirsdag 28. mars kl 21.00
Heisen til skafottet

Louis Malles debutfilm

En ung mann dreper sin elskerinnes ektemann, men blir beskyldt for å ha begått en annen forbrytelse. \"Heisen til skafottet\", Louis Malles debutfilm fra 1957, er basert på en roman av Noël Calef. Miles Davis formidler effektivt en nattlig Paris-stemning som understreker filmens dystre tone.

Spillefilmdebuten til den berømte franske regissøren Louis Malle er en interessant, moderne film noir med det klassiske tema der to elskende legger hemmelige planer for å rydde hennes ektemann av veien. For å skjule sine spor ønsker de å la det se ut som selvmord. Det gir assosiasjoner til andre filmer, som f.eks. \"Postmannen ringer alltid to ganger\". De to elskende i Louis Malles film - Florence Carala og Julien Tavernier - spilles av Jeanne Moreau og Maurice Ronet.

\"Heisen til skafottet\" er en krevende, sammensatt og severdig spenningsfilm - dyktig og elegant utført. Fra det første nærbildet av Jeanne Moreau trekker denne praktfulle filmen deg inn i livene til personene i filmen.

Jeanne Moreau leverer en forbløffende prestasjon. Pervers - men på samme tid naiv - leder hun sin unge elsker ut på en farlig vei som bare kan føre til fortapelse for dem begge.

Louis Malle og hans sjefsfotograf Henri Decae gjør utstrakt bruk av det nattlige Paris, noe som gir filmen denne intense følelsen av klaustrofobi og desperasjon som minner om den klassiske film noir-genren.

NRK2 tirsdag kl 21.00

Billedtekster:
1. Jeanne Moreau gjør et sterkt inntrykk i rollen som Florence Carala i Louis Malles \"Heisen til skafottet\".
2. De to elskende - Florence Carala og Julien Tavernier - spilles av Jeanne Moreau og Maurice Ronet.

Film - innkjøpt
Produksjonsland: Frankrike (1957)
Originaltittel: L\'ascenseur pour l\'?chafaud
Basert på en roman av Noël Calef
Regi: Louis Malle
I rollene: Maurice Ronet, Jeanne Moreau, Georges Poujouly og Lino Ventura

Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41