Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 17. november 2001 kl 15.55 Tippekampen: Fotball, 1.div. Coventry-Burnley menn

Scheie på plass i England

Arne Scheie er klar til å guide seerne gjennom nye runder med engelske tippekamper. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll
Arne Scheie er klar til å guide seerne gjennom nye runder med engelske tippekamper. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll
I ettermiddag braker det løs med en ny sesong med tippekamper fra engelsk 1. div. Arne Scheie er klar til å gi seerne flere nye opplevelser fra fotballens hjemland i løpet av vinteren.

I første omgang er det satt opp sju kamper før vi runder 2002. Det blir også flere kamper på nyåret utenom i OL-perioden 8.-24. februar.

Karl Petter Løken er med som ekspertkommentator i hele november, mens Egil ”Drillo” Olsen er på plass fra og med desember.

Mange gode minner
Arne Scheie kommenterte sin første kamp fra England 1. desember i 1973, og nå er det blitt over 100 kamper for den stødige og kunnskapsrike kommentatoren, som synes det er vanskelig å trekke ut én spesiell kamp. - Jeg husker veldig godt alle kampene, men det er naturlig nok litt spesielt med den første jeg kommenterte. Det var Tottenham som møtte Leicester, og der vant Leicester til slutt 3-0, sier Scheie.

- Det har vært mange vanskelige og spennende kamper gjennom tiden. Liverpool mot Leeds, der det til slutt endte 5-4 til Liverpool, var en forrykende kamp. Det samme kan jeg si om cupfinalen i 1991, Tottenham mot Nottingham Forest, der Erik Thorstvedt var med å vinne 2-1 for Tottenham, sier han.

England spesielt
Hvorfor engelske tippekamper er spesielle for både seerne og Scheie selv, har kommentatoren flere forklaringer på.

- De første årene var det nesten ikke liveidrett på NRK, og da var det fantastisk når tippekampene fra England kom. Det å oppleve fotball live på fjernsyn, og til og med fra et annet land, var en stor opplevelse. Det kom som en duft av det ukjente fra utlandet, minnes Scheie.

Enda bedre ble det da han selv fikk være med på å formidle kampene til norske seere.

- Å komme til England og få se spillere som jeg bare hadde hørt om i levende live, var enormt. I tillegg var det publikummere i hopetall, 30.- 40.000 på tribunene. Dette var stor forskjell fra Norge og norsk fotball, sier Scheie, som opplever et 20-årsjubileum i engelsk fotball i år.

- Åge Hareide var den første nordmannen som kom til England, og det er nå i november 20 år siden han debuterte for Manchester City. Det var utrolig morsomt da det begynte å komme nordmenn til England spillere. Det var utvilsomt et stort steg for norsk fotball, og tippekampene ble enda mer populære, sier han.

Kampene
Første kamp ut den 17. november er Coventry og Burnley. Deretter spiller West Bromwich mot Bradford 24. november. Og kampoppsettet før nyttår ser slik ut:

1. desember: Nottingham - Watford
8. desember: Crystal Palace - Manchester City
15. desember: Norwich - Coventry
22. desember: Watford - Wolverhampton
29. desember: Nottingham - Coventry


NRK-Sporten
Kommentatorer: Arne Scheie og Karl Petter Løken
Pressekontakt:Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
Arne Scheie er klar til å guide seerne gjennom nye runder med engelske tippekamper. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)