Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 20. februar 2008 kl 22.30 Migrapolis: Slå først - tenk siden

Aggresjon i Migrapolis

Asbjørn Elnes (41) har tatt et oppgjør med egen voldsbruk. (Foto: Arne Ranaas)
Asbjørn Elnes (41) har tatt et oppgjør med egen voldsbruk. (Foto: Arne Ranaas)
Hva er overskridende aggresjon, og hvordan kan vi holde den i balanse? I Migrapolis møter vi tre personer som ser eller har sett på det å slå som en løsning på problemer.

14 år gamle Sara har en tendens til å havne i bråk. Hun er født Irak, men bodde noen år i Tyrkia før hun flyttet til Norge sammen med familien. For henne er det viktig å ta igjen fysisk for å få respekt. Hun kliner til folk som er slemme mot henne. Hennes venninner bekrefter at jenteslåssing finner sted.

Gnisninger på ungdomsklubb
På Ammerud-klubben i Groruddalen i Oslo får vi se hvordan Sara kommer i bråk og hvordan andre oppfatter henne. Hun er langt fra unik, noe nyere forskning viser. I bunnen ligger et forskningsresultat som viser at stadig flere jenter bruker vold for å ta ut aggresjon når de blir provosert. Kort sagt, de tar igjen fysisk.

Oppgjør med volden
Asbjørn Elnes (41) har tatt et oppgjør med egen voldsbruk. Han var en brutal voldsmann. Et skjevt blikk eller ord var nok til at det sprakk for ham. Uten forvarsel kunne han slå en som kom i veien. Den voldelige adferden gikk ut over familien og mange andre. Han er blitt dømt for vold.

Heldigvis kom vendepunktet da han fikk sin egen datter. Han tok det vanskelige skrittet å søke hjelp.

- Jeg ber ikke om medlidenhet. Jeg prøver ikke å dekke over det jeg har gjort. Men jeg vil aldri slå en person resten av livet, sier han.

Boksing og salsa
Den 23 år gamle landslagsbokseren Glodi Eneste kommer opprinnelig fra Kongo, har bodd i Norge i sju år og er bosatt på Slettheia i Kristiansand.

Målet hans er å kvalifisere seg til OL i Beijing, og Glodi er på god vei til å klare det. Hans måte å få ut aggresjonen på er å trene hardt. Det skjer ved myke, kjappe bevegelser og knallharde slag. Men det nytter ikke å bli for aggressiv, for da kan man ende opp med å tape kampen. Hemmeligheten er å beherske aggresjonen.

Glodi danser også salsa. Det gjør han for å få mykere bevegelser i boksing og han trives godt med å danse.

- Det har hendt at jeg er ute på byen og det kommer folk og vil sloss med meg bare fordi jeg bokser, men da trekker jeg meg bare unna og sier ifra at de har vunnet.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no