Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. februar 2007 kl 21.35 Niern: Rumble Fish

Klassiker om ungdomsopprør

To brødre,
To brødre, "The Motorcycle Boy" (Mickey Rourke) og Rusty James (Matt Dillon) (Foto: Universal)
Rusty James forguder sin drømmende og delvis døve bror. Han har vært borte i to måneder, men plutselig en dag er han tilbake. Gatevold, ungdomsopprør og tenåringsproblematikk er vakkert og poetisk skildret i Francis Ford Coppolas film fra 1983.

Rusty James er leder for en gjeng som er i stadig konflikt med den rivaliserende gjengen ledet av Biff. En kveld er det duket for et realt oppgjør. Gjengmedlemmene til Rusty James er lite lystne på å slåss, men han avviser alle innsigelser og går til angrep likevel

Reddende engel
Rusty James bror, populært kalt "The Motorcycle Boy", har vært borte i to måneder. Nå kommer han tilbake, akkurat i tide til å redde Rusty James fra å bli banket opp av Biff.

"The Motorcycle Boy" er 21 år gammel, fargeblind, delvis døv og ganske fjern. De fleste tror han har "en skrue løs". De to brødrene bor sammen med sin far som er alkoholisert og sosialklient.

Samtalen
Det begynner å gå dårlig for Rusty James. Det blir slutt med kjæresten, Patty, og han blir kastet ut av skolen. "The Motorcycle Boy" gjør det klart at han ikke vil være med på flere gjengoppgjør, og sammen med en kamerat, Steve, drar brødrene på en barrunde.

Det er her "The Motorcycle Boy" har det meste av dialogen sin, og hvor han forklarer at han har funnet den lenge savnede moren deres et sted i California. Han prøver å komme innpå Rusty James’ redsel for å være alene, og han forteller også hvordan det er å være fargeblind og delvis døv.

På slutten av kvelden havner Steve og Rusty James i trøbbel, og "The Motorcycle Boy" er nok en gang en reddende engel. Han prøver å få Rusty James til å skjønne at livet med gjengen ikke er noe å satse på. Rusty James mener derimot at broren er sinnssyk, akkurat som moren angivelig var.

Amerikansk drama (1983)
Originaltittel: "Rumble Fish"
Med Matt Dillon (Rusty James), Mickey Rourke (The Motorcycle Boy), Diane Lane (Patty), Dennis Hopper (faren), Nicolas Cage (Smokey), Tom Waits (Benny), Vincent Spano (Steve) og Glenn Withrow (Biff Wilcox)
Regi: Francis Ford Coppola
Pressekontakt:Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no