Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. desember 1999 kl 22.30 Agenda: Oslo er ikke Norge lenger

Agenda: Oslo er ikke Norge lenger (ttv)


NRK1 søndag 5. desember kl 22.30
Agenda: Oslo er ikke Norge lenger

Oslo - en kulturell smeltedigel

\"Hva er det egentlig folk forventer seg, budeier på Karl Johan?\" Det er Khurram Ali, gründer av café XO, som kommer med denne ytringen i kveldens Agenda. Oslo har forvandlet seg til en multikulturell storby i løpet av noen ganske få år. I programmet møter vi noen av dem som har vært med på å gjøre Oslo til en mer spennende by.
Har du noen gang gått rundt i Oslo og følt at du absolutt ikke er i Norge, men i Lahore? Eller London? Enkelte av de indre bydelene i Oslo preges mindre og mindre av etnisk-norske personer. Gatebildet er totalt forandret, og i stedet for gulgrå hodekål og brunsvarte poteter, bugner det av frodig, grønn koriander og varmoransje gresskar. Kav trøndersk og Oschlo- slang blander seg med punjabi og hindi.

Oslo - langt fra Norge?
For Oslo er ikke Norge lenger, akkurat som New York ikke er USA, London ikke er England. Det er ikke uvanlig at byer blir så særpreget at de mister tilhørighet til den nasjonen de er en del av. Storbyene er magneter på etniske minoriteter.
Det blir gjerne påstått både fra osloborgere selv og folk utenbys fra at de ikke føler de er i Norge når de er på oslobesøk. Uten tvil er Oslo nå en multikulturell storby som skiller seg mer og mer fra resten av Norge; det bor flere forskjellige etniske grupper her enn noe annet sted. Disse befolkningsgruppene har bosatt seg i Oslo sentrum, som oftest av økonomiske årsaker, og har i prosessen endret hele bybildet ved å revitalisere detaljvarehandelen og skape egne kulturscener. Tidligere folketomme gater er blitt erobret av en ny generasjon osloborgere og forvandlet til levende og dynamiske møtesteder.

Etnisk mangfold
I denne dokumentaren har Agenda møtt fire representanter for det nye Oslo, som alle har vært aktive i revitaliseringen av byen.
Iranske Rebecca Mahoubi, opprinnelig fra Teheran, fikk nok av å kjøre drosje i Oslo. Etter å ha bodd i USA i flere år fikk hun lyst til å tilby nordmenn god amerikansk kafékultur i form av delikate bagels og ferskpresset juice. I dag eier hun den suksessfulle kjeden \"Bagel and Juice\" som har tre kafeer i Oslo - og flere er under planlegging.
Har Oslo noen gang hatt en Malcolm X, så må det være Amani Buntu. Buntu er norsk-afrokaribier og eier butikken African Excellence. Han er dessuten leder for African Youth, en afrikansk ungdomsorganisasjon som er opptatt av å gi afrikansk ungdom kunnskap om sine røtter.
I motsetning til Buntu, som føler seg hundre prosent afrikansk, er Malika Makouf Rasmussen opptatt av å utnytte sin tverrkulturelle bakgrunn. Rasmussen er norsk-algerisk musiker og drivkraft i det nordafrikansk- fransk-norske miljøet rundt klubbene Nomaden, Cosmopolite og Casablanca. Felles for disse musikkstedene er at de fungerer som møtesteder for norske musikere og musikere med innvandrerbakgrunn. Her skjer det musikalske møter du ikke har muligheten til å oppleve ellers i Oslo.
Det vanlige bildet folk har av pakistanere, er at de er drosjesjåfører eller sporveisansatte. Men ikke pakistanske Khurram Ali. Opprinnelig fra Karachi, og med nese for nye trender, og med en vilje til å vise oslofolk at Pakistan har en sterk bykultur, startet Ali café XO og restauranten Shah Jahan. Og med en unik minimalistisk innredning ble café XO kåret til Årets Utested av trendavisen Natt og Dag i 1997.
Hadde ikke Amani, Khurram, Malika og Rebecca vært der med sin unike bakgrunn, er det god grunn til å lure på om Oslo hadde sett ut som den gjør i dag.

NRK1 søndag kl 22.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Khurram Ali, gründer av café XO, og den norsk-algeriske musikerer Malika Makouf Rasmussen møter vi i kveldens Agenda. (Foto: Scanpix)

Kulturdokumentar fra NRK Fjernsynet, Kulturavdelingen
Prosjektleder: Bjørn Engvik
Regi: Nazneen Khan og Kevin Jayne
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41