Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. april 2012 kl 21.30 Nasjonens skygge

Mektig og hemmelighetsfull


Jens Christian Hauge ble kalt Norges mektigste mann etter krigen. Hauge ville bygge landet, men den andre delen av dokumentaren "Nasjonens skygge" viser at ikke alle hans metoder tålte dagens lys.

Som motstandsleder, statsråd og bakmann i kulissene fikk Jens Christian Hauge en svært stor politisk innflytelse i etterkrigstiden. Han var der makten ble utøvd og trakk i trådene under gjenreisningen av landet.

Hauge var omspunnet av myter, historier, løgner, frykt og beundring. I del to av dokumentaren får vi se at han med hard hånd regisserte bildet av sin egen medvirkning og betydning i viktige saker. Han valgte ofte en rungende taushet der han kunne ha forklart og kanskje også forsvart sine handlinger for ettertiden.

Ubesvarte spørsmål
Oljeeventyret og Statoil fikk sitt startskudd under styreformann Hauges regime. Hvorfor måtte han ta sin hatt å gå? Da svenskene ville ha andeler av norsk olje, satte Hauge seg i førersetet og ville ha mange Volvo-aksjer i bytte. Hva tenkte Hauge selv om sin innsats som leder av Volvo-forhandlingene?

Hvordan kunne kommunistjegeren Hauge stå sentralt i salget av ammunisjon til kommunister på Cuba? Og hvorfor unngikk Hauge sannheten om overvåkningstjenestens virksomhet? Vil vi noen gang få svar på disse og mange andre spørsmål?

Hele 60 hyllemeter med dokumenter står i dag på Riksarkivet, de utgjør Hauges private arkiv. Det står der som et monument på et liv. Men tåler det dagens lys?

En dokumentar i to deler
Produsert av NordicStories for NRK (2011)
Regi: Pål Sommer-Erichson
Produsent: Rune H. Trondsen
Kommentar lest av Nils Nordberg
Prosjektleder i NRK: Marie Sjo
Presseansvarlig: Irene Elisabeth Rossland tlf: 988202309
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900