Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 15. januar 2004 kl 21.05 Niern: Dancer in the dark

Bjørk som fabrikkarbeideren Selma

Bjørk som alenemoren Selma i Lars von Triers film
Bjørk som alenemoren Selma i Lars von Triers film "Dancer in the Dark".
"Dancer in the Dark" er en modernisering av en klassisk Hollywood-musikal og har islandske Bjørk i hovedrollen. Pop-divaen vant prisen for beste skuespillerinne i Cannes 2000.

"Dancer in the Dark" er Lars von Triers siste film i trilogien "Golden Hearts". De to andre er "Breaking the Waves" og "The Idiots". I tillegg til prisen for beste skuespillerinne, fikk filmen Gullpalmen for beste film.

Handlingen
Handlingen foregår et eller annet sted i en landlig stat i Washington, hvor den tsjekkiske immigranten Selma (Bjørk) arbeider på en fabrikk for å forsørge seg selv og den 10-årige sønnen, Gene (Vladica Kostic). Hennes beste venn er arbeidskameraten Kathy (Catherine Deneuve). I fritiden treffer hun den lokale bondeknølen Jeff (Peter Stormare).

Selma har også klart å få rollen som Maria i en amatør-oppsetning av "Sound of Music", og hennes liv kunne egentlig ikke ha vært så verst hvis det ikke hadde vært for at hun holder på å bli blind. Blindheten skyldes en genetisk feil, og sønnen hennes står i fare for å lide samme skjebne hvis han ikke får en operasjon. Selma har allerede klart å spare 2000 dollar til operasjonen. Pengene er blitt oppbevart i en boks på kjøkkenet, og handlingen tar et skritt til det verre når Selma oppdager at pengene er borte. Hun beskylder den pengefikserte husverten Bill (David Morse) for tyveriet.

Forener to sjangre
Som alle musikaler inneholder filmen også store shownumre, blant annet en forrykende sekvens fra Selmas fabrikk. Ellers er det regissøren Lars von Triers fortjeneste at han klarer å blande de to sjangrene melodrama og musikal.

Dansk-svensk-fransk spillefilm fra 2000
Originaltittel: "Dancer in the Dark"
Regi: Lars von Trier
I rollene: Bjørk, Catherine Deneuve, Peter Stormare, David Morse og Joel Grey
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83