Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. november 2001 kl 21.00 Niern: Niern: Carlas song

Kjærlighet uten grenser?

Carla (Oyanka Cabezas) bærer på en fryktelig hemmelighet…
Carla (Oyanka Cabezas) bærer på en fryktelig hemmelighet…
Finnes noe slikt som betingelsesløs og total kjærlighet? Det er det vi får se hos bussjåføren George når han møter den mystiske kvinnen Carla. Han vet ingenting om henne, men lar seg fullstendig beta ved første blikk. Etter hvert faller enkelte av bitene på plass: hun er fra Nicaragua, er suicidal, bærer på en fryktelig hemmelighet – og han er vilt og uforbeholdent forelsket i henne.

Vi befinner oss i Glasgow i 1987, der Georges (Robert Carlyle) tilværelse som bussjåfør er mildt sagt begredelig. Han er i stadig klammeri med sine overordnede, ikke minst kontrolløren McGurk, som blir katalysatoren for hans møte med Carla (Oyanka Cabezas). Han blir til slutt sparket fra jobben på grunn av et spontant og forelskesesberust tyvlån av bussen, og som om ikke det var nok, bryter han med sin tilkommende kone kort tid før det planlagte bryllupet.

For å ha noe håp om å få Carla mentalt på bena, må han dra sammen med henne til Nicaragua der borgerkrigen raser. Han vet at så lenge Carla ikke får ryddet opp i fortiden, kan hun aldri få fred i Glasgow, uansett hvor trygt og fredelig livet der er. Ved å reise møter George en verden han ikke kjenner og filmen handler vel så mye om hans oppdagelser, som står i grotesk relieff til hans gamle liv. I den verden som åpenbarer seg for ham er tortur og drap, storpolitisk renkespill og ufattelige tragedier en del av hverdagen.

Regissøren Ken Loach er velkjent fra norske kinolerreter. Hans forrige film, ”Land og frihet”, vant kritikerprisen i Cannes i 1995 og ble belønnet med en Felix for beste europeiske film samme år. Skuespilleren Robert Carlyle er blant annet kjent, eller skal vi si beryktet, for sin rolle som psykopaten Begbie i ”Trainspotting”, den eneste av hovedpersonene som ikke bruker dop, men også den eneste av dem som er farlig. Tittelrolleinnehaversken, Oyanka Cabezas, har i likhet med sin rollefigur bakgrunn fra sang og dans. Hun ble med i Nicaraguas berømte dansetrupp ”Danza Contemporánea de Cámara” i 1989, og har deltatt på festivaler verden rundt.

Britisk-tysk-spansk spillefilm fra 1996
Regi: Ken Loach
Originaltittel: ”Carla’s Song”
I rollene: Robert Carlyle, Oyanka Cabezas, Scott Glenn, Gary Lewis og Richard Loza
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Carla (Oyanka Cabezas) bærer på en fryktelig hemmelighet…