Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. september 2005 kl 21.30 Anno Domini

År for år – bilde for bilde

Claus Wiese leder den nye spørrekonkurransen Anno Domini på NRK1. (Foto: Scanpix)
Claus Wiese leder den nye spørrekonkurransen Anno Domini på NRK1. (Foto: Scanpix)
I kveld starter den spennende spørrekonkurransen Anno Domini der en kunnskapsrik vinner kan spasere ut av studio med 70 000 kroner helt til slutt. Programleder Claus Wiese bedyrer at man ikke trenger å ha spesialkunnskaper for å kunne delta og ha det moro.

Deltakerne får bryne seg på spørsmål om begivenheter innen en rekke kategorier. Deretter skal de plassere disse hendelsene i tidsriktig rekkefølge. Den som klarer flest spørsmål, går videre til neste runde.

- Det geniale er at man ikke behøver å være god i alle ting. Man trenger ikke å kunne en masse årstall, bare ha en viss idé om når ting skjedde og plassere dem riktig i forhold til hverandre på en tidslinje, forteller Claus Wiese.

- Vi starter hvert program med å spørre deltakerne når de er født, og så må de vite om en kjent person er født før eller etter dem selv. Etter hvert stiger vanskelighetsgraden, sier han.

Hvordan kan Anno Domini engasjere seerne?
- Man vinner ikke en veldig stor pengepremie i Anno Domini, så det er ikke her spenningen ligger. Den ligger i selve konkurransen. Og så skal man ha det gøy sammen. Her finnes det noe som vil engasjere hele familien. Jeg har selv testet det på mine tenåringer.

Etter hvert som deltakerne svarer riktig på et spørsmål, stiger summen det er mulig å vinne. En gang i løpet av sendingen må deltakeren si "jeg sparer" og sette denne summen i "banken". Da er man garantert å vinne dette beløpet. Utfordringen er å vite når det er lurt å sette penger i banken.

- Jeg elsker spørrekonkurranser, sier programlederen. – Jeg lager egne konkurranser når vi har fest og jobber mye med å treffe riktig vanskelighetsnivå. Det er viktig at folk syns det er morsomt og føler at de kan noe.

Kveldens deltakere
I første program møtes Arild W. Holland (38) og Trond E. Pettersen (21). Pettersen er student på Westerdals Reklameskole og er interessert i fotball, musikk, film og reklame. Han sier han kan navnet på alle i Rosenborgs tropp fra 1991-sesongen og har vært med på TV en gang før, da han var deltaker i spørreprogrammet "Jeopardy" på TV 2.

Arild Holland er lagersjef fra Oslo og beskriver seg selv som snill, hyggelig og rar. Han er interessert i musikk og historie og forteller at han har vært statist på TV en gang for lenge siden.

Spørrekonkurranse
Produsert av Rubicon for NRK Underholdning
Programleder: Claus Wiese
Prosjektleder: Roald Øyen
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, 23 04 98 41/909 55364