Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 1. mars 2004 kl 21.30 Faktor: Basen - historien om Henry og silda

Et liv med sildefiske

Faktor blir med Henry Kolbeinshavn på Vestfjorden i 2004.  (Foto: NRK)
Faktor blir med Henry Kolbeinshavn på Vestfjorden i 2004. (Foto: NRK)
Henry Kolbeinshavn har fisket sild siden han var 14 år. Nå er han snart 72 år gammel, og har opplevd en utrolig utvikling i fiskerinæringen. Faktor ble med Henry om bord på ringnotbåten "Møgsterfjord" på årets første tokt etter sild.

Etter bare noen timer på feltet i Vestfjorden har Henry fylt båten med sild, slik han har gjort i alle år. Store deler av livet har han vært "bas" på de store ringnotbåtene, der han er ansvarlig for fisket. Det gjelder både forberedelsene før kasting og på dekk når nota snurpes. – Dette er livet mitt, sier han. – Og her blir eg så lenge eg kan tygge graut!

Henrys liv med silda har vært fylt av kontraster; fra fantastiske fangster på 50-tallet til krise og fangststopp tiåret etter. Sildefangsten har avgjort om kystbefolkningen skulle leve i velstand eller fattigdom gjennom mange hundre år, og fremdeles er sildefisket en av våre viktigste næringer.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskaper: Dag Lindebjerg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252


LENKER
  • Hjemmeside