Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 9. mai 2002 kl 20.10 "Jeg elsker deg, barnet mitt!"

Russiske kvinners kamp for sine barn

Russiske familier sliter hardt, og mange ganger må barna skilles fra mødrene.
Russiske familier sliter hardt, og mange ganger må barna skilles fra mødrene.
Den svenske dokumentaren ”Jeg elsker deg, Natasja” vant Ikaros, Prix Italia og den store journalistprisen for år 2000. Oppfølgeren, ”Jeg elsker deg mitt barn”, sendes på NRK2 i kveld. Vi blir med Kåge Jonsson og Håkan Pieniowski tilbake til den lille byen Staraja Russa, 15 mil fra Novgorod.

I 1999 fulgte Jonsson og Pieniowski livet på en russisk barneavdeling i Staraja Russa. Resultatet ble den flere ganger prisbelønte dokumentarfilmen ”Jeg elsker deg, Natasja. To år senere dro de tilbake til Russland for å treffe mødrene og barna som medvirket i filmen.

Mye er forandret, men mange lever fortsatt det samme, harde livet i et samfunn der fremtiden langt fra er sikker. – Vi lever for å overleve, som en av kvinnene uttrykker det.

Kjemper for familien
Kuzmina, som i den første filmen ble tvunget til å gi fra seg barnet sitt, drar nå tilbake til barnehjemmet i håp om å få treffe barnet, og å få det med seg hjem. Men har hun og mannen råd til å forsørge nok et tilskudd til familien?

Anja og Sjenja arbeider i sitt lille skomakeri, hvor kjærligheten settes på en hard prøve. Zoja sliter hardt for å forsørge familien, mens hun venter på at hennes mann, som har tuberkulose, skal bli frisk og komme hjem igjen.

I ”Jeg elsker deg barnet mitt” møter seerne disse kvinnene og mange andre som kjemper for sine familier. Men det er langt fra et mørkt bilde som Jonsson, Pieniowski og redigereren Kurt Bergmark gir oss. Menneskene utsettes for harde prøvelser i en vanskelig tid, men det finnes også vanlige liv, hvor kjærligheten tross alt overvinner det meste.

Regissøren
Kåge Jonsson har tidligere vært i Russland og lagd filmer, blant annet ”Rør ikke Lenin” og ”Gamle kamerater” (1992), om svenske gammelkommunister som drar til et Sovjet som holder på gå i stykker. Han har også lagd ”Når svenskene kom til byen” (1993), om svenske bønder som forsøker å få fart på det russiske jordbruket og ”Det er jo så morsomt i Russland” (1998), om svenske jenter som drar ut på den russiske landsbygda på motorsykkel med sidevogn.

Svensk produksjon fra 2001
Originaltittel: ”Jag älskar dig barnet mitt”
Regi: Kåge Jonsson og Håkan Pieniowski
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83
Kontakt Innkjøpsavdelingen NRK Gunilla Gaarder, tlf: 23 04 93 64 )

Bilde
Russiske familier sliter hardt, og mange ganger må barna skilles fra mødrene.