Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 6. juli 2000 kl 22.00 Maraton

Maraton (ttv)


NRK1 torsdag 6. juli kl 22.00
Maraton (1:6)

Under tv- overvåkning i 24 timer

Hva skjer om man stenger to mennesker inne på et avgrenset område og beordrer dem til å snakke med hverandre under konstant tv- overvåkning i inntil 24 timer? I kveld befinner Guri Heftye seg sammen med forfatteren Jan Kjærstad hjemme i hans rekkehusleilighet i Langhus.

Jan Kjærstad er forfatteren bak blant annet trilogien \"Forføreren\", \"Erobreren\" og \"Oppdageren\". I løpet av 24 timer er noen av spørsmålene som dukker opp, disse: Hva betyr det å ha en krypdyrhjerne? Hvorfor ble han prest? Alle som skriver sier at de gjør det fordi noe har gått galt i livet. Hva gikk galt i livet hans? Hva gjorde han i Zimbabwe, og hva mener han med at Afrika var et korrektiv?

Programkonseptet
Opptakene starter umiddelbart når intervjuer og kamerateam møter intervjuobjektet, og fortsetter kontinuerlig (med unntak av eventuelle korte søvnperioder) til intervjueren forlater opptaksstedet 24 timer senere.
Det benyttes to kameraer: Et følger hovedpersonen i hele opptaksperioden. Det andre dekker intervjueren og tar nærbilder i situasjoner der intervjuer og intervjuobjekt ikke er i en rolig samtalesituasjon.
Alt filmes: Omvisning på opptaksstedet, tilberedelse av mat, måltider, røykepauser, tv-titting og annet.

Lars von Trier
Ideen og rettighetene til seriekonseptet \"Maraton\" ligger hos Lars von Trier og hans produksjonsselskap Zentropa.
Lars von Trier har, med sine uortodokse arbeidsmetoder og dogmetanker, røsket godt opp i filmmiljøet. Med \"Maraton\" gjør han det for fjernsyn. Vel er det en noe syk tanke å stenge mennesker inne sammen i et døgn for å se hva som skjer mellom dem, men resultatet er programmer som gir rom for meningsfylt samtale, og bidrar til å gi et bredt og sammensatt bilde av personen som er i fokus.

Ressurssterke personer
De som er valgt ut, er medievante og ressurssterke personer som selv har evne til å sette grenser og bestemme sin eksponeringsgrad.
Dette var et viktig kriterium for valg av intervjuobjekter, sammen med det selvsagte krav at disse personene måtte ha \"nok i bagasjen\" til å fylle et såpass krevende format.
Først ut er altså forfatteren Jan Kjærstad, som mente at dette var \"noe av det sterkeste jeg har vært med på\".

NRK1 torsdag kl 22.00
Tidligere sendt 3.1.


Bilder
Guri Heftye anser \"Maraton\" for å være den største journalistiske utfordringen hun noensinne har fått i fanget, og hun er fremdeles nummen etter opplevelsen (Foto: Nils Vik).

Guri Heftye og Jan Kjærstad. Sistnevnte slo Guri i Trivial Pursuit - noe hun sent glemmer! (Scanpix/ Berit Roald)/

Produsert av Nils & Ronny A.S på oppdrag av Underholdningsavdelingen
Regi Ronny Kristoffersen (tlf: 950 20 556)
Prosjektleder NRK Guri Skavlan (tlf: 23 04 89 96)
Intervjuer Guri Heftye (tlf: 922 82 171)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83