Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 29. mai 2005 kl 21.05 Et rom med utsikt

Prisbelønt britisk drama

Helena Bonham Carter som den unge britiske overklassekvinnen Lucy Honeychurch. (Foto: Cinecom International Films)
Helena Bonham Carter som den unge britiske overklassekvinnen Lucy Honeychurch. (Foto: Cinecom International Films)
Søndagsfilmen denne uken er den prisbelønte og stjernespekkede "Et rom med utsikt", et romantisk britisk kostymedrama etter E.M. Forsters roman.

Året er 1907, og den vakre, veloppdragne Lucy Honeychurch (Helena Bonham Carter) er på ferie i Firenze sammen med sin irritable og jomfrunalske kusine, Charlotte Bartlett (Maggie Smith), sendt med som chaperone av Lucys mor. De tar inn på pensjonatet Bertolini, men er skuffet over at de ikke har utsikt over vannet. Far og sønn Emerson (Denholm Elliott og Julian Sands) tilbyr sin hjelp.

Det er under middagen på pensjonatet at damenes klage over mangelen på utsikt blir overhørt av en eldre gentleman, som generøst tilbyr dem rommene som han og hans sønn har. Charlotte takker nei til tilbudet. Hun synes ikke Emersons har riktig bakgrunn, og frykter at de på en eller annen måte kan utnytte denne "intimiteten" til egen fordel. Charlotte blir imdlertid beroliget av presten, Mr. Beebe (Simon Callow), og går aller nådigst med på å bytte rom med Emersons.

Neste dag er Lucy ute på egen hånd, og treffer far og sønn Emerson igjen. De tilbyr seg å vise henne rundt, og selv om hun er nervøs takker hun ja. Åpenheten til Emerson senior forundrer Lucy, og etter hvert får hun også følelser for den unge George. Men miss Bartlett er alltid på pletten for å fortelle Lucy at Emersons er ikke ønsket. De er ikke bra nok. Lucy og George er unge og forelsket, og selvfølgelig blir de observert av Charlotte når de kysser hverandre. Hun sørger for å få Lucy av gårde til Roma.

Tilbake i England flytter Lucy inn i foreldrenes hjem, Windy Corner, en vakker, landlig by i Surrey. Her treffer Lucy Cecil Vyse (Daniel Day-Lewis), en hoven, snobbete og egenrådig mann som til tross for dette er ganske tiltrekkende. Lucy og Cecil forlover seg. Men intellektuell og forfinet med all sin kunnskap fra bøkene, er Cecil så langt fra den impulsive og lidenskapelige George han kan komme. Og Lucy tenker mer og mer på George. Forlovelsen med Cecil bekymrer Lucys mor, som synes datteren blir mer og mer lik Charlotte Bartlett.

Gamle Emerson kommer til unnsetning, og filmen slutter som den begynte, på pensjonatet Bertolini i Firenze.

Filmen ble nominert til åtte Oscarpriser og ble tildelt tre. Dessuten vant den fire British Academy Awards.

Britisk drama (1986)
Originaltittel: "A Room with a View"
Med: Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Denholm Elliott, Julian Sands, Daniel Day-Lewis
Regi: James Ivory
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78