Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. februar 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Til barnets beste?

Brennpunkt: Til barnets beste? (ttv)

NRK1 tirsdag 13. februar kl 22.00
Brennpunkt

Til barnets beste?

Cathrine vokste opp med en mor som i lange perioder ikke var i stand til å ta seg av henne. Hun har flyttet mange ganger mellom ulike barnehjem, sin mor og forskjellige fosterhjem. Brennpunkt fulgte Cathrine gjennom to uker vinteren 2000. Hun er i dag 20 år og fortsatt under Barnevernets beskyttelse.

Da Cathrine var sju år, ble hun seksuelt misbrukt. I tiden fremover ble hun plassert i barnehjem eller fosterhjem, og etter hvert reagerte hun med å skulke skolen, hun begynte å stjele og rømte fra de forskjellige stedene hun bodde. Cathrine har mange sår i sjelen fra barndommen, og hun har tre selvmordsforsøk bak seg.

Negativ spiral
Programmet forteller også om relasjonsskader. Dette er et ganske vanlig problem for barn som er blitt sviktet en rekke ganger fra tidlig barndom og oppover i ungdomstiden. Slike barn kan provosere fram en avvisning fra mennesker de møter. Denne negative spiralen kan bli snudd når barnet møter mennesker som lytter, bekrefter, er stabile og utholdende.

Vanligvis opphører Barnevernets omsorg når barnet fyller 20 år, men i dag kan kommunen og barnet selv bli enige om å forlenge beskyttelsesansvaret til barnet fyller 23 år.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Egenprodusert dokumentar av NRK, Hordaland
Ved Anne Magnussen
Redaktør Brennpunkt Alf R. Jacobsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Cathrine er i dag 20 år, men har store sår i sjelen etter en vond barndom (Foto: Anne Magnussen)