Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. desember 1999 kl 23.15 Cold Lazarus

Cold Lazarus (t)

NRK1 torsdag 16.desember kl 23.15
Cold Lazarus (2:4)

Daniels ubevisste hukommelse

11. november ble siste del av Dennis Potters dramaserie \"Karaoke\" avsluttet i NRK1. Torsdag i forrige uke fikk vi første del av en ny 4-delt torsdagsserie der linjene fra \"Karaoke\" trekkes nesten 400 år frem i tiden.
Dennis Potte døde av kreft i 1994. I de smertefulle ukene før sin død skrev han \"Karaoke\" og \"Cold Lazarus\", en hyllest og en slags avskjed med livet. Hovedrollen som tv-forfatteren Daniel Feeld, spilles i begge serier av den berømte skuespilleren og regissøren Albert Finney.

Cold Lazarus
I første del av \"Cold Lazarus\" hoppet vi freidig frem til år 2368. En forskergruppe under ledelse av professor Emma Porlock har lyktes med å nå inn i hukommelsen til den forlengst avdøde Daniel Feeld.
Dette har de greid ved ny teknologi innen såkalt cryobiologi, det vil si dypfrysing. Prosjektet er imidlertid kontroversielt og svært kostbart, og Martina Masdon, den søkkrike amerikanske eieren av forskningssenteret, har motforestillinger til det hele.
Forskerne på sin side hevder at Daniel Feelds hukommelse kan vitaliseres utelukkende ved hjelp av kjemiske stimuli. Han bør derfor ikke oppfattes som levende i mer vanlig forstand.
Emma Porlock og to medarbeidere havner midt i farlige konfrontasjoner mellom terroristgruppen R.O.N. (Reality or Nothing) og bevæpnet politi.
I kveldens andre del på NRK1 fortsetter det voldelige forholdet til R.O.N., hvilket får dødelige konsekvenser for noen. Vi møter igjen forskerne i laboratoriet under deres leder Emma Porlock. De er bekymret fordi de har oppdaget en traumatisk hendelse i Daniels barndom. De er skremt av mulighetene for at Daniel kanskje er bevisst at de eksperimenterer med hans dypfryste etterlevninger.

I rollene
Renny Rye er regissør også av \"Cold Lazarus\".
I rollene: Daniel Feeld - Albert Finney
Emma Porlock - Frances de la Tour
Fyodor Glazunov - Ciaran Hinds
Tony Watson - Grant Masters
Luanda Partington - Ganiat Kasumu
Blinda - Carmen Ejogo
Kaya - Claudia Malchovic
Martina Masdon - Diane Ladd.
Dennis Potter (1935- 1994)

\"Karaoke\" og \"Cold Lazarus\" ble altså Dennis Potters siste store verk før han døde. Seriene inneholder åpenbart biografiske elementer. Selv om handlingen i \"Cold Lazarus\" er lagt flere hundre år frem i tid, i en verden vi knapt kjenner igjen på fargen, må serien oppfattes som samtidskritisk.
Potter døde 7. juni 1994 bare få uker etter at legene hadde konstatert uhelbredelig kreft. Han ble kanskje mest kjent for sine tv-serier \"Pennies from Heaven\" fra 1978 og \"The Singing Detective\" fra 1986, men begynte å skrive for BBC allerede i 1959. Han arbeidet i BBC i alle år, men hadde ikke mye til overs for sine kolleger. Han beskrev mange av dem som \"talentløse strebere\".

NRK1 torsdag kl. 23.15

Bilde (via Scanoix/Internett)
Albert Finney spiller igjen hovedrollen som Daniel Feeld.

Britisk dramaserie
Regissør: Renny Rye
Originaltittel: Cold Lazarus
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, tlf. 23 04 89 56