Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 16. desember 2009 kl 19.55 Berulfsens konspirasjoner

Katastrofe eller konspirasjon?

Hva var den egentlige årsaken til Estonia-katastrofen i Østersjøen, og hvem sto bak angrepene på World Trade Center? spør Torkjell Berulfsen i kveldens episode. (Foto: Nordisk Film/NRK)
Hva var den egentlige årsaken til Estonia-katastrofen i Østersjøen, og hvem sto bak angrepene på World Trade Center? spør Torkjell Berulfsen i kveldens episode. (Foto: Nordisk Film/NRK)
Når store katastrofer inntreffer, velter en bølge av konspirasjonsteorier inn i etterkant. Vi har tatt et dypdykk og sett nøye på to av dem. Hva var den egentlige årsaken til Estonia-katastrofen i Østersjøen, og hvem sto bak angrepene på World Trade Center?

Kan det være slik at president Bush og hans rådgivere planla terrorangrepene den 11. september 2001 i New York? Eller kanskje lot han det skje med overlegg for å sikre sitt grep om makten og øke forsvarsutgiftene? Nå ønsker mange i New York en ny og uavhengig granskning.

Estonia
Estonia-katastrofen er den verste i skandinavisk historie og ingen ansvarlige overlevde. Alle offiserene og kapteinen er fremdeles på broen, der dykkerne fant dem. Kan det skjule seg andre forklaringer enn at baugporten løsnet da fergen sank?

Konspirasjonsteoretikere hevder at våpensmugling og en eksplosjon var den egentlige er årsaken til havariet. Andre hevder det var dårlig sjømannskap og en svak baugport. Får vi noen gang svaret?


Om serien
Torkjell Berulfsen guider oss gjennom en rekke konspirasjonsteorier i denne nye serien. Det blir åtte halvtimer spekket med mystikk, spørsmål og tankespinn.

Norsk dokumentar 2009
Produsert av Nordisk Film v. Rune Trondsen
Programleder: Torkjell Berulfsen
Pressekontakt:Nathalie Sprus 23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no