Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 2. januar 2002 kl 22.00 Faktor: Faktor: Kjemi eller terapi?

Farlig behandling av psykiske lidelser

Psykolog Ellen Kolsrud Finnøy tar sterk avstand fra medikamenter som brukes i behandling av psykiske lidelser. Hun mener medikamentene skader både hjernen og kroppen. Du kan møte henne i dokumentaren
Psykolog Ellen Kolsrud Finnøy tar sterk avstand fra medikamenter som brukes i behandling av psykiske lidelser. Hun mener medikamentene skader både hjernen og kroppen. Du kan møte henne i dokumentaren "Kjemi eller terapi" i kveld (Foto. NRK)
Faktor er en ny dokumentarserie på NRK 1 som går inn i den norske virkeligheten og møter nordmenn som har noe å fortelle. Hver onsdag møter du nye mennesker og nye historier. I første program, ”Kjemi eller terapi”, skal vi møte psykologen Ellen Kolsrud Finnøy. Hun er den eneste her i landet som har gått offentlig ut og tatt avstand fra alle typer psykofarmaka, dvs medikamenter for psykiske lidelser. Finnøy hevder medikamentene er farlige, og at ingen har godt av dem.

Psykologen Ellen Kolsrud Finnøy hevder medikamenter som behandler psykiske lidelser ikke bare påvirker hjernen, men hele kroppen. Man har heller ikke oversikt over bivirkningene. I følge Finnøy er de farligste preparatene nevroleptika og antipsykotisk medisin, men hun mener at også bruken av antidepressiver er uforsvarlig og helt ute av kontroll. I sin bok ”Dødelig terapi” som utkom i år 2000, utdyper Finnøy sine standpunkter og viser til en rekke studier i USA og i Norden.

Behandling uten medikamenter
Psykiatere og de fleste allmenleger er opptatt av at psykiske lidelser bl.a. skyldes biokjemisk ubalanse som kan justeres og korrigeres ved hjelp av medikamenter. Finnøy forsøker derimot å påvirke en slik eventuell ubalanse gjennom bevisstgjøring om bakgrunnen for de ulike plager og symptomer. Hun hevder at det er vanskeligere benytte denne terapien når pasienten bruker medikamenter fordi pillene hemmer de deler av hjernen som må tas i bruk for å komme til bunns i problemene.

Møte med klienter
Finnøy arbeider med alle typer klienter, og i kveldens program møter vi to av dem.
Magnus har fått diagnosen paranoid schizofreni men har vært psykosefri i flere år uten å gå på noen form for medikamenter. Anne-Lise har slitt med dype depresjoner det meste av sitt liv.

Begge har gått i behandling hos Finnøy i en årrekke, og vi får være med på noen av deres terapitimer. Vi møter også Emil som har brukt mange typer psykofarmaka gjennom lang tid, helt siden han var 14 år. Han har hatt store problemer med medikamentene og forsøker nå å fremme sin sak mot helsevesenet.

Som representant for psykiatrien møter vi Stein Opjordsmoen, som har arbeidet mye med schizofrene og er professor ved Universitetet i Oslo.

Programskaperne av Faktor består av tidligere V30 og kulturavdelingens dokumentarredaksjon, og får i tillegg levert ni programmer fra NRK Trondhjem og Tromsø.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Anne Elisabeth Andersen
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Elisabeth Burø, tlf: 23049841, mob: 93046697

Bilder
1 og 2. Psykolog Ellen Kolsrud Finnøy tar sterk avstand fra medikamenter som brukes i behandling av psykiske lidelser. Hun mener medikamentene skader både hjernen og kroppen. Du kan møte henne i dokumentaren ”Kjemi eller terapi” i kveld (Foto. NRK)