Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 19. oktober 2002 kl 20.10 Profil: Russlands kirker gjenoppstår

Ortodoks prakt i Moskva

Russlands kirker gjenoppstår med samme prakt som de har hatt i århundrer
Russlands kirker gjenoppstår med samme prakt som de har hatt i århundrer
Den russisk-ortodokse religionen i Russland ble undertrykt i 70 år under det ateistiske kommuniststyret. Nå derimot blomstrer religionen åpent over hele landet. Til tross for Russlands vanskelige økonomi blir ortodokse kirker bygget og pusset opp. Over 12 tusen kirker og mer enn fem hundre klostre er åpnet i løpet av de siste ti årene.

Opptakene til dette programmet er gjort i Moskva og områdene rundt byen, og filmen forteller sitt klare språk om den fenomenale, åndelige gjenfødelse som finner sted. Den russisk-ortodokse religionen blir gjeninnført i samme form den har hatt i hundreder av år. Det å gå inn i en av landets karakteristiske kirker er å gå inn i fortiden.

Troens triumf
Det er intet ønske om å modernisere den gamle liturgien, den suggererende musikken, de utsøkte ikonene og det juvelbesatte tilbehøret som er så viktig i de russisk-ortodokse seremoniene. Patriarken av Moskva og hele Russland, Hans Hellighet Aleksii II, er blant kirkens representanter som uttaler seg om religionens voksende styrke og viktighet, sett på bakgrunn av år med undertrykkelse.

Arkivopptak av ødeleggelsen av Vår Frelsers Katedral i Moskva i 1931, og opptak fra den første kristne messe i den nylig gjenoppbygde kopien i januar 2000, forteller sitt om troens triumf i Russland i dag.

Britisk dokumentar, IBP Films/RM Associates
Originaltittel ”The Great Spiritual Revival of the Russian Orthodox Church”
Regi Derek Bailey
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83