Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. februar 2001 kl 22.20 Fakta på lørdag: Geisha

Fakta på lørdag: Geisha (t)

NRK1 lørdag 3. februar kl 22.20
Fakta på lørdag: Geisha

Innblikk i en mysteriøs verden

I kveldens Fakta på lørdag får vi et unikt innblikk i den mysteriøse geisha-verdenen. I Japan finnes det elitegrupper som fremdeles utøver dette gamle, tradisjonelle yrket. Vi får et eksklusivt møte med geisha-artister og deres kunder - menn som må godkjennes og introduseres, og ikke minst ha en velfylt lommebok. For om lag 300 pund i timen får de en perfekt ledsager, som konverserer og underholder med musikk og dans.

Vi skal til Kyoto i Japan, der de mest kultiverte og dyreste geishaene bor og jobber. Vi møter blant andre Satohina som går i lære på geisha- skolen. Den 17 år gamle jenta er en vakker, men litt naiv elev, som kom fra landsbygda for ti måneder siden for å starte det hun kaller en glamourøs karriere. På skolen perfeksjonerer hun seg i musikk og dans, noe hun vet kundene er tiltrukket av. En av kundene Mr. Goto, er imidlertid mer opptatt av hennes vakre nakke, den hvite huden og lukten. Han blir særlig tiltrukket av geishaenes ydmykhet.

Som alle geishaer eller maikoer er Satohina svært ambisiøs. Hennes forbilde er Mameyoshi - en vakker, ydmyk, velutdannet og veldig kjent geisha. Den hvite malingen i geishaens ansikt er en maske som skjuler alle virkelige følelser eller ubehag. Selv om hun er irritert, må hun fortsette å smile.

Satohina får litt lommepenger, men mesteparten av det kundene betaler går til den såkalte \"moren\" i geisha-huset, som underholder henne og betaler hennes kimono og utdannelse.

Ikon av japansk kultur
En geisha er et ikon i den japanske kulturen. For 100 år siden fantes det 80.000 geishaer. I dag er det bare noen tusen, og gjennomsnittsalderen er over 40 år. I denne kulturen er \"underholde\" en uklar betegnelse. Mange japanere er uenige i den vestlige oppfatningen av geishaer som godt skolerte prostituerte. - En geisha er ikke og har aldri vært en prostituert. Hun er en kunstner og mannes perfekte ledsager, forsikrer filmens regissør Joanna Bailey.

Til tross for nedgangstider i Japan er det fremdeles velstående forretningsmenn, skuespillere og politikere som har råd til å betale 800 pund for en kveld med en geisha. Ved å sponse geisha-utdannelsen med opptil 60.000 pund kan en såkalt \"donna\" oppnå visse privilegier.

Undersøkelser viser at bare fire prosent av japanske menn blir tiltrukket av uavhengige kvinner, og bare en prosent ønsker en kvinne de kan diskutere politikk og økonomi med. Det forklarer kanskje hvorfor geisha er blitt et ettertraktet karrierevalg.

NRK1 lørdag kl 22.20

Britisk dokumentar fra Optomen Television/Simon Andreae for Channel Four Television
Regi: Joanna Bailey
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilder
17 år gamle Satohina satser på en karriere innen geisha-yrket. (Foto: Optomen Television)

Satoyuki går i lære på geisha-skolen i Kyoto. (Foto: Optomen Television).