Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. desember 2007 kl 19.20 Norge rundt

Jul i Peer Gynts rike

Kari Bay Haugen er programleder for den tradisjonsrike ekstrautgaven av Norge rundt på julaften. (Foto: NRK)
Kari Bay Haugen er programleder for den tradisjonsrike ekstrautgaven av Norge rundt på julaften. (Foto: NRK)
Radioveteran Kari Bay Haugen er prisbelønt for sine programmer om norsk natur. I år er hun programleder for den tradisjonsrike ekstrautgaven av "Norge rundt" på julaften. Vi møter henne midt i Peer Gynts rike.

I over førti år har Kari Bay Haugen hatt sitt virke i NRK, der hun har markert seg som en engasjert talskvinne for naturens gleder og for bygdekulturen. Ikke minst er hun en kjær stemme fra "Naturens verden", som er en favoritt blant lytterne hver søndag morgen. I vår fylte hun 70 år, men fortsatt er hun aktiv i ulike prosjekter for NRK.

Eventyrgård
Kari Bay Haugen har selv fått velge scenen for årets spesialsending av Norge rundt på julaften. Valget falt på Per Gynt Gaarden på Vinstra, en skikkelig eventyrgård som klippet ut fra Asbjørnsen og Moe.

Storbonden på gården i siste halvdel av 1800-tallet, Per (han skrev navnet med én e), var fangstmann, skrønemaker og modell for Ibsens "Peer Gynt". Gården består i dag av 22 restaurerte, vernede bygninger, og benyttes som gjestegård og konferansesenter med kulinariske opplevelser som spesiale.

Natur og musikk
Kari Bay Haugen ble i fjor tildelt Den Norske Friluftslivsprisen for sine inspirerende programmer om friluftslivets gleder og naturens mange underverker. Ikke overraskende er naturen et viktig utgangspunkt for henne også i kveld.

En av dem vi skal møte, er Merete Larsmoen i Sunnfjord. Hun lager all julepynt av ting hun finner i naturen. Spesialiteten er mosedyr.

Vi skal også besøke Ellen Marie Tangen i Stor-Elvdal i Hedmark. Hun er både ivrig geitebonde og dyktig musiker. Det er vel ingen steder geitene får så godt stell og i tillegg så vakker sang som hos henne.

Spilte i pappas bryllup
Musikk blir det også fra Vestfold. Marte B. Wergeland er bare ni år, men hadde i sommer et stort oppdrag som organist. Da bestefaren giftet seg i Løvøykapellet utenfor Horten, var det Marte som satt ved orgelet og spilte brudemarsjen.

En som har erfaring med å synge i både bryllup og begravelser, er 19 år gamle Kjartan Grønvik fra Fister i Rogaland. Han er blind, og har et sjeldent sangtalent. Enten han synger klassisk eller metalmusikk, gir han publikum bakoversveis og gåshud med sin kraftfulle stemme.

Vi skal også bli kjent med måken Bjarne, som er blitt bestevenn med fiskerne på Hvaler, og vi møter forfatter Einar Økland i en mer ukjent rolle – som storsamler.

Egenproduksjon fra Program riks, Bergen
Programleder: Kari Bay Haugen
Prosjektleder: Elin Helgheim
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice info@nrk.no, tlf 815 65 900