Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 22. mars 2005 kl 22.35 Ordet er ditt, Shazia

Muslimsk kvinnehumor i verdensklasse

Shazia Mirza er muslim, kvinne og komiker (Foto: Steve Ullathorne)
Shazia Mirza er muslim, kvinne og komiker (Foto: Steve Ullathorne)
Shazia Mirza er stand up-komiker, og hadde en eventyrlig internasjonal karriere i fjor. Og det er ingen grunn til å tro at ikke også 2005 vil bli gullkantet for unge Shazia. Hun er født og oppvokst i Storbritannia, men foreldrene kom fra Pakistan på 60-tallet.

I fjor reiste hun rundt med showet sitt i USA, Italia, Skottland, Canada, Nederland og Sverige. Det ble utsolgte hus overalt. I 2003 opplevde hun det samme i Tyskland, Danmark, Belgia og Frankrike.

Dagens Nyheter i Sverige har gitt følgende karakteristikk av Shazia Mirza: "Hun ser ut som Audrey Hepburn, hun er tøff som George Bush og morsom som Richard Pryor. Du må se henne for å tro det".

Streng oppdragelse
Men det var ingenting i barndommen som tilsa at Shazia skulle bli komiker. Hun er strengt oppdradd i pakistansk tradisjon. Faren fulgte henne til og fra skolen, og langbukser på vestlig vis var forbudt. 19 år gammel kom hun inn på Rose Bruford College of Speech and Drama i London, og en helt ny verden åpnet seg for Shazia. Hun skjønte at hun ville jobbe med humor.
- Selv om omgivelsene rundt deg sier at det kan du ikke gjøre, så betyr ikke det at du ikke kan gjøre det, sier Shazia.

Saddams kone
Shazia har blant annet opptrådt i Royal Albert Hall i "Vagina-monologene". Hun ble bedt om å lage sin egen monolog som hun fremførte med Isabella Rosselini, Maureen Lipman, Meera Syal, Dannii Minogue og Anita Dobson. For ikke lenge siden spilte hun rollen som Saddam Husseins kone i Off-Broadway forestillingen "Saddams hersker". Shazia er for øvrig svært interessert i å arbeide med film.

Hun har rukket å vinne tre priser så langt: Hackney Empire Best New Act at the London Comedy Festival i 2001, året etter vant hun Metro Magazine’s Peole’s Choice Best Comic Award og hun har vunnet "The Young Achiever of the Year Award".

Dansk dokumentar
Produksjon: DR
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78