Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 18. januar 2008 kl 19.30 James Lovelock - Jordas advokat

Genial bråkmaker

James Lovelock  (t.v),  hans kone og programskaper Sverre Krüger)
James Lovelock (t.v), hans kone og programskaper Sverre Krüger)
James Lovelock er et hett navn i disse klimatider. Han omtales som bråkmaker og universalgeni, og er opphavsmann til Gaia-teorien. I kveld møter vi ham i hans idylliske hjemtrakter sør-vest i England og under besøk på Svalbard.

James Lovelock, som nå er blitt æresdoktor ved Universitetet i Oslo, er gav Gaia-teorien navn etter den antikke greske jordgudinnen. Denne teorien hevder at Jorda er en selvregulerende organisme hvor det biologiske liv med hav og himmel, fauna og flora selv kan justere fram den kjemiske balansen som er nødvendig for at mennesket kan leve her.

Men nå har mennesket forbrutt seg mot Gaias lover, hevder Lovelock, og de klimaendringer vi nå ser, vil få langt mer dramatiske effekter enn de scenarier som FNs klimapanel trekker opp.

Rabalder
James Lovelock er en høyt respektert forsker innen mange vitenskapsfelt, og han har skrevet flere bøker, særlig om miljø- og forurensningsproblemer. Den siste, ’The Revenge of Gaia’ (Gaias hevn), kom for i februar 2006 og vakte rabalder i mange land. I boken hevder Lovelock at vår fremtid på denne jorda er å sammenligne med det å seile i en lystbåt på toppen av Niagara-fallene – uten å vite at motoren kommer til å stanse.

Flere omtalte boka som et dommedagsdokument, men siden den kom ut for knappe tre år siden, har de tunge forskningsmiljøene konstatert at utviklingen i Arktis har akselerert kraftig. Nå er situasjonen langt mer dramatisk enn det FNs klimapanel har hevdet, og svært nær det Lovelock påstår i ’Gaias hevn’.

Frittalende
I alle år har James Lovelock markert en kompromissløs omgang med sannhetsgehalten i vitenskapen. Han er svært frittalende, og mener nå at verdens regjeringer stiller gale spørsmål i klima-debatten. - Det gjelder om å se den virkelige situasjonen midt i kvit-øyet, hevder Lovelock.

Selvsagt er det viktig å redusere utslipp av C02, metan og andre drivhusgasser, men den virkelige utfordringen handler om å sikre matproduksjon og å legge til rette for store folkeforflytninger. Sykloner og flommer, tørke og hungersnød vil sende hundretalls millioner nordover i verden, slår Lovelock fast, og de nye sivilisasjoner vil vokse fram i Arktis.

Programmet er sendt tidligere.

Egenprodusert ved NRK Riks, Tyholt
Programskaper: Sverre Krüger
Prosjektleder: Eiliv Flakne, mobil 95066565
Kontaktperson: Hilde Ljøen, 23 04 72 36, 95 70 11 47
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Hjemmeside