Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 9. august 2005 kl 20.55 CP-magasinet

Funksjonshemmedes ansvar

Det svenske "CP-magasinet" for og om funksjonshemmede tar farvel. I siste sending spør programlederne Jonas Franksson og Olle Palmlöf om man kan være funksjonshemmet og samtidig diskriminere andre?

Skånepartiet er et populistisk svensk parti på høyrekanten. Tilhengerne synes ikke om at muslimer i Sverige skal få lov å virke for islam i Sverige. Altså går de imot fri religionsutøvelse. Samtidig er det et parti som har den overlegent største andelen av funksjonshemmede i medlemsmassen.

Men hvordan går dette ihop? spør Jonas og Olle. Av de to er det Jonas som er CP-rammet rullestolbruker og hardtslående handikapideolog. Olle er satiriker og mannen bak kontroversielle svenske radioprogrammer som "Pippirull" og "PKK".

Mer om serien
Da det svenske "CP-magasinet" gikk av stabelen i fjor sommer, var det visstnok første gang et fjernsynsprogram ble laget av en funksjonshemmet og presentert direkte fra de funksjonshemmedes eget ståsted. Med "CP-magasinet" har programlederne Jonas Franksson og Olle Palmlöf skapt debatt i Sverige, en debatt som handler om problemer og holdninger som spesielt rammer de funksjonshemmede.

Folkene bak Sveriges Televisions magasin om og for funksjonshemmede ble sist høst tildelt Stora Journalistpriset for 2004 i kategorien "Årets förnyare".

Svensk magasin i 8 deler (2004)
Originaltittel: CP-magasinet
Produsert av: SVT
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57