Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. april 2003 kl 22.30 Faktor: Faktor: Mannen med tennstempelet

Nekter å la seg avvæpne

Gårdbruker Per Ola Hovd nektet å levere inn tennstempelet til sitt heimevernsvåpen (Foto: Tore Rosshaug, NRK)
Gårdbruker Per Ola Hovd nektet å levere inn tennstempelet til sitt heimevernsvåpen (Foto: Tore Rosshaug, NRK)
Gårdbruker Per Ola Hovd ble et navn i nyhetene da han nektet å levere tilbake tennstempelet på heimvernsvåpenet sitt. Da kom det også fram at han ikke stoler på muslimske nordmenn i en krisesituasjon. "Faktor" har besøkt Hovd i hjembygda Mosvik i Nord-Trøndelag.

Etter flere tragedier de siste årene hvor skytevåpen fra Heimevernet har vært i bruk, ble det bestemt at HV-soldatene skulle levere inn tennstempelet på våpnene. Dette fikk den tidligere varaordføreren for Kristelig Folkeparti i Mosvik til å reagere. Han er i dag utmeldt av både Kristelig Folkeparti og Statskirken. Sammen med venner har han dannet Evangelisk Luthersk Misjonsforening i Mosvik. Fire av familiene i foreningen har også startet en kristen privatskole på gården til Hovd.

I kveldens "Faktor" får vi møte mannen som mener det er moralsk uforsvarlig av Forsvaret å be HV-soldater stille i uniform uten våpen som virker. Han har i dag en spesialavtale med HV om oppbevaring av alt utstyret i et sentralt depot. Hovd mener muslimer ikke har noe i det norske forsvaret å gjøre. Han stoler ikke på lojaliteten når muslimer er nødt til å velge mellom islam og verdiene i sitt nye fedreland.

- Vi har glemt kristenkorset i flagget! Norge er under stort press og nasjonen forfaller, sier Per Ola Hovd.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar fra Program Riks
Programskaper: Tore Rosshaug
Prosjektleder: Bjørn Stuevold
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96